Interview

Hoe de financiële sector het behalen van de klimaatdoelen kan versnellen

Gepubliceerd op: 25 februari 2025, 13.56 uur

De financiële sector speelt een cruciale rol in het behalen van klimaatdoelen. Maar het huidige systeem werkt vaak belemmerend. Hoe kan de financiële sector groene initiatieven effectief stimuleren en versnellen?

Deze vraag staat centraal in het nieuwe trenddossier van de Lichtkogel dat in mei 2025 verschijnt.

Financiering duurzaam project vaak lastig

Wie een hypotheek wil afsluiten voor een huis krijgt doorgaans gemakkelijk een lening van de bank. Maar wat als je een duurzaam project wilt opstarten waarbij eigendom niet centraal staat? Dan is financiering vaak een stuk lastiger.

Dat komt omdat het huidige financiële systeem is gebouwd op zekerheden. Banken verstrekken leningen op basis van tastbare bezittingen, zoals een woning of een bedrijfspand. Bij duurzame projecten draait het echter niet om bezit, maar om maatschappelijk rendement; de positieve impact van het project op de samenleving.

Die invloed is vaak lastig uit te drukken in harde cijfers die banken zekerheid bieden. Hierdoor worden groene initiatieven vaak als risicovol gezien en is het krijgen van financiering moeilijk.

Nieuwe initiatieven en regelgeving

Het huidige financiële systeem belemmert duurzame initiatieven. In de nieuwe editie van de Lichtkogel lees je hoe dat gebeurt en waar kansen liggen om geldstromen groener te maken. Experts op financieel gebied bieden inzichten en lichten concrete oplossingen en praktijkvoorbeelden toe.

Een voorbeeld is het waterlabel, een instrument dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onderzoekt. Zo’n label geeft inzicht in hoe goed woningen bestand zijn tegen waterrisico’s, zoals overstromingen en droogte.

De verwachting is dat banken en verzekeraars dit label gaan gebruiken om risico’s beter in te schatten. Wanneer je woning goed scoort, kan een bank je belonen met lagere rentes op verzekeringen en hypotheken.

Nieuwe Europese regelgeving

Ook is er nieuwe Europese regelgeving van kracht, zoals de EU Taxonomie. Grote bedrijven en financiële instellingen moeten rapporteren over hoe duurzaam hun activiteiten werkelijk zijn. Het maakt zichtbaar welke projecten van deze organisaties bijdragen aan klimaatdoelen en welke niet.

De verwachting is dat hierdoor de maatschappelijke druk om duurzaam te opereren toeneemt, waardoor meer investeringen naar groene initiatieven gaan.

Lichtkogel: duurzame financiering

De nieuwe editie van de Lichtkogel biedt inspiratie om samen te werken aan een financieel systeem dat bijdraagt aan een volhoudbare economie en dat rendementen en klimaatdoelen met elkaar verbindt. Zo kan de financiële sector uitgroeien tot een krachtige aanjager van de groene transitie.

De redactieraad voor deze editie bestaat uit deskundigen van Achmea, Dutch Green Building Council, Heijmans, Invest-NL, Nederlandse Waterschapsbank, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, WWF-NL en Rijkswaterstaat.

Lees op de website van de Lichtkogel alvast het artikel over duurzame financiering voor een klimaatneutraal Europa. Hier kun je je ook abonneren op de Lichtkogel om de nieuwste editie in mei te ontvangen.