Nieuwsbericht

Rijkswaterstaat en Hogeschool Rotterdam vervolgen praktijkonderzoek voor toekomstbestendige assets

Gepubliceerd op: 4 februari 2025, 16.06 uur

Werken aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland doen we samen. Rijkswaterstaat weet dat de uitdagingen van vandaag en morgen vragen om een sterke verbinding met universiteiten en hogescholen.

In 2019 startten we een samenwerking met Hogeschool Rotterdam en het Centre of Expertise HR Tech (CoE HRTech). Het doel: kennis ontwikkelen en studenten interesseren voor Rijkswaterstaat.

Samen deden we met Hogeschool Rotterdam onderzoek naar thema’s zoals assetmanagement, waterkwaliteit en smart shipping. De samenwerking bleek een succes, en krijgt nu een vervolg: afgelopen dinsdag (28 januari 2025) ondertekenden we met Hogeschool Rotterdam een nieuw afsprakenkader.

De komende jaren werken beide partijen verder aan onderzoek voor toekomstbestendige assets.

Sterke focus op praktijkonderzoek

De samenwerking draait om de verbinding tussen onderzoek, onderwijs en de praktijk. De onderzoeken leveren waardevolle inzichten voor beleid, innovatie en uitvoering. De kennis die wordt ontwikkeld sluit altijd aan op onze kerntaken. 3 thema’s stonden de afgelopen jaren centraal:

Assetmanagement in de watersector

Onderzoek naar het verbeteren van de betrouwbaarheid van kritieke infrastructuur zoals de Maeslantkering.

Waterkwaliteit en microplastics

Ontwikkeling van meetmethoden voor microplastics en het opstellen van nieuwe beleidsrichtlijnen.

Scheepvaart (smart shipping)

Onderzoek naar de gevolgen van autonome scheepvaart voor vaarwegbeheer, bemanning en techniek.

‘De samenwerking met hogescholen is essentieel voor het kennisfundament van Rijkswaterstaat, voor het uitvoeren van onze opgave en voor het aantrekken van toekomstige professionals.’

Ingeborg Absil, Directeur Bereikbaarheid en Netwerkkwaliteit, Water, Verkeer en Leefomgeving (WVL) Rijkswaterstaat

Professionals van morgen

Voor ons is het cruciaal dat studenten tijdens hun studie enthousiast worden over het werkveld. Dit vergroot de kans dat we schaarse technische en IT-professionals weten aan te trekken.

We werken samen met kennisinstellingen aan onderzoek en betrekken studenten actief bij de uitdagingen van de organisatie. Denk aan bijdragen aan een masteropleiding, praktijkcases en gastcolleges.

Op deze manier maken studenten vroeg kennis met de diverse werkzaamheden en uitdagingen van Rijkswaterstaat. Dit vergroot hun interesse en leidt er hopelijk toe dat zij later gaan werken bij ons of bij partners in de sector.

‘Waar wij goed in zijn is samen met studenten verbeteringen in onderwijs brengen, wat direct een oplossing biedt voor de praktijk. Testen en experimenteren, samen met Rijkswaterstaat.’

Dr. Willemijn Dicke, Directeur CoE HRTech

Blik vooruit

Het nieuwe afsprakenkader biedt ruimte voor uitbreiding en verdieping. Naast de bestaande thema’s worden nieuwe onderwerpen toegevoegd, zoals:

  • Energietransitie en transitie in de haven;
  • Smart Maintenance vanuit het Offshore Expertise Centrum;
  • Klimaatadaptatie.

De opleidingen van CoE HRTech gaan daarnaast op de campuslocatie intensiever samenwerken met MBO. Dit biedt ons ook kansen om een bijdrage te leveren in de lijn MBO-HBO-WO samenwerkingsvormen. Deze bredere samenwerking past in ons academisch beleid, dat erop gericht is om praktijkgericht onderzoek te stimuleren en toekomstige professionals klaar te stomen voor de uitdagingen van de sector.