Rijkswaterstaat en Koninklijke Binnenvaart Nederland: Zet de schroef uit in de sluis
Met de start van het recreatieseizoen gaan duizenden recreatieschippers het water weer op en wordt het drukker op de vaarwegen en in de sluizen. Een belangrijk aandachtspunt in sluizen is het correct afmeren en het uitzetten van de schroef.
Dat is altijd verplicht, maar nu het recreatieseizoen begint, is extra alertheid geboden. Zeker in sluizen waar beroepsvaart en recreatieschepen elkaar vaak tegenkomen.
Om de doorvaart in sluizen veilig en vlot te laten verlopen vragen Rijkswaterstaat en Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN) binnenvaartschippers om altijd hun schroef uit te zetten, zodra ze zijn afgemeerd. Een draaiende schroef veroorzaakt sterke stroming, kan schade veroorzaken aan de sluisconstructie en maakt het voor recreant extra lastig om de sluis veilig door te komen.
Sterke stroming en schade aan sluis
Wanneer een schip in een sluis ligt afgemeerd en de schroef blijft draaien, ontstaat er een sterke stroming. Dit kan ervoor zorgen dat kleinere schepen moeilijk kunnen afmeren of zelfs uit koers raken. In sommige situaties kan dit ook de schuttijd verlengen, wat leidt tot onnodige vertragingen voor alle gebruikers en het kan invloed hebben op de staat van de sluis.
Verder kan de stroming schade veroorzaken aan de sluis zelf, zoals het beschadigen van de bodembescherming, de sluiswanden en de railbaan bij een sluisdeur, en leidt deze stroming tot overbelasting van de bewegingswerken. Vooral bij oudere sluizen en door de hogere motorvermogens van grotere schepen kan dit leiden tot nog snellere slijtage en defecten.
Een deel van de sluizen en waterwerken wordt gerenoveerd of is aan onderhoud toe. We werken hard om dit aan te pakken. Zorgvuldig gebruik van de infrastructuur helpt om extra schade te voorkomen en de hinder voor zowel beroepsvaart als recreatievaart te beperken.
1 schroef kan de hele sluis verstoren
Vergelijk het met een rij wachtenden voor een stoplicht: iedereen staat stil, maar 1 auto begint plotseling te rollen of gas te geven. De rest moet reageren, waardoor onnodige onrust en gevaarlijke situaties ontstaan.
In een sluis werkt het net zo: 1 draaiende schroef zet het water in beweging en zorgt ervoor dat andere boten uit balans raken. Daarom geldt in Nederland de regel: zodra u afgemeerd bent in een sluis, moet de schroef uit.
Belangrijk om samen te varen
Rijkswaterstaat: ‘Binnenvaartschippers zijn ervaren vakmensen, maar toch zien we regelmatig dat schroeven blijven draaien in de sluis. Vaak gebeurt het onbewust, maar het effect is direct merkbaar: lijnen komen onder spanning, schepen beginnen te bewegen en dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. Bovendien kan het schade aan de sluis veroorzaken. Een simpele handeling, de schroef uitzetten en een beetje rekening houden met elkaar, voorkomt dit allemaal.’
Koninklijke Binnenvaart Nederland: ‘Het is een kleine handeling voor de binnenvaartschippers om de schroef uit te zetten, maar het kan een enorm verschil maken voor de veiligheid en de efficiëntie van de schuttijden. Dit komt uiteindelijk ook de binnenvaartschippers zelf ten goede.’
‘Nu het recreatieseizoen voor de deur staat, is het belangrijker om samen te varen. Recreatievaart en beroepsvaart moeten elkaar beter in de gaten houden en rekening met elkaar houden. Alleen dan kunnen we zorgen voor een vlotte, veilige doorvaart voor iedereen.’
Meer informatie over veilig varen
Wilt u meer weten over veilig varen en de belangrijkste sluisregels? Kijk dan op de website Varen Doe Je Samen.