Nieuwsbericht

Sluis Lith: schutten 3 jachten

Gepubliceerd op: 31 maart 2025, 16.19 uur

Maandagmiddag 31 maart 2025 worden 3 jachten geschut via de gestremde kolk van de Prinses Máximasluizen bij Lith. Rijkswaterstaat heeft samen met de aannemerscombinatie Mourik Swarco (CMD) gekeken naar de mogelijkheid hiervoor. Met behulp van een tijdelijke constructie kan deze schutting worden georganiseerd.

Economisch belang

Na het begin van de stremming, die sinds 18 februari aan de gang is, hebben we contact met verschillende stakeholders. Een van hen, Heesen Yachts, gaf aan dat er een groot economisch belang was om te verkennen of het toch mogelijk zou zijn in 1 keer 3 jachten te kunnen schutten.

De jachten zijn te hoog om via de zuidkolk te kunnen worden geschut. Daar geldt een maximale hoogte van 7,10 m. Ook omvaren is, vanwege de hoogte, geen optie. Het belang werd door ons onderkend en gezamenlijk met aannemerscombinatie Mourik Swarco (CMD) is gekeken of en hoe we dit mogelijk konden maken.

Deuren verwijderd

18 februari raakten de deuren van de noordsluis, aan de kant van Lith, beschadigd bij een aanvaring. Op 5 maart zijn deze deuren door de aannemerscombinatie Mourik Swarco uit de sluis gehaald en voor verder onderzoek weggebracht. Dit betekent dat de sluis aan de benedenstroomse kant (de kant van Lith) geen deuren meer heeft en de sluis gestremd is.

Alternatieve deuren

Om een schip te kunnen schutten moeten beide zijden van de sluis worden afgesloten. Dit is nodig om het waterniveau in de sluis te kunnen regelen. De scheepvaart moet ook in en uit de sluis kunnen varen. Tijdens normaal gebruik wordt dit via sluisdeuren gedaan. Nu de sluisdeuren aan 1 kant van de sluis zijn weggehaald, wordt dit opgelost door, heel simpel gezegd, grote stalen schotten over de gehele breedte van de sluis in die sluis te zetten.

Aangezien deze schotten niet kunnen bewegen, zoals sluisdeuren, moeten we deze in en uit hijsen. Dat doen we via een drijvende hijskraan (een bok). CMD heeft deze bestaande schotten zodanig aangepast dat we de kolk aan de kant van Lith veilig kunnen afsluiten en het waterniveau in de sluis kunnen aanpassen.

Werkwijze

De jachten komen vanaf de bovenstroomse kant (de kant van Alphen) naar de sluis. We zorgen ervoor dat het water in de kolk net zo hoog staat als aan de bovenstroomse kant van de sluis. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de schotten.

Als de jachten in de sluis liggen, gaan de deuren aan de bovenkant ook dicht. Vervolgens laten we het water in de kolk zakken, zodat het net zo hoog komt te staan als aan de benedenstroomse kant (de kant van Lith) van de kolk. Daarna worden de schotten verwijderd en kunnen de jachten uitvaren.

Normaal gesproken regelen we van het waterniveau via schuiven in de deuren, maar die zijn er nu niet. Nu maken we een soort brievenbus in de schotten, zodat het water uit de kolk kan stromen en het waterpeil daalt. Zodra het waterpeil gelijk is aan het peil aan de kant van Lith, kunnen de schotten worden verwijderd en kunnen de jachten verder.

Unieke werkwijze

De gebruikte schotten zijn niet bedoeld om als deuren te worden ingezet. Door aanpassingen aan de middelen zelf, het treffen van verschillende veiligheidsmaatregelen en de nodige voorbereidingstijd was het mogelijk 31 maart 2025 deze manier van schutten in te zetten.

De jachten blijven 1 nacht afgemeerd en 2 ervan zullen de volgende ochtend de reis vervolgen.

Video Sluizen in de rivier

(Beeldtitel: O, zit dat zo! Een animatie. Voice-over:) LEVENDIGE MUZIEK VOICE-OVER: De Lage Landen, een nuchter volkje omringd met water en vol hardwerkende schippers. Die, euh, ja, hoe komen we hier nou omhoog? Zo stroomopwaarts is het moeilijk varen. (Een schipper denkt na.) SCHIPPER: Euhm... VOICE-OVER: Tja, het klinkt eenvoudig, maar we bouwen gewoon een trap. Nee, niet zo een. Kijk, hier een groot hoogteverschil en daar is het water veel te laag om te varen. (Op de bodem van een rivier komen wanden te staan, waardoor een soort trap ontstaat. Een schip heeft moeite met het beklimmen van de trap.) DE LEVENDIGE MUZIEK SPEELT VERDER DOOR DE LEVENDIGE MUZIEK KLINKT EEN MOTORGELUID Euh, ja, dit wordt natuurlijk een beetje lastig. (Bij het water verschijnen drie mannen met deuren.) DE LEVENDIGE MUZIEK SPEELT VERDER Kijk, als je deze sluis in vaart, dan kunnen we je zo een niveau hoger tillen. En dan kom je uiteindelijk helemaal boven. Ja, wie omhoog wil, moet slim zijn. En met al die vernuftige stuwen en sluizen kunnen we goed zakendoen blijven de rivieren hier op peil en genieten we volop van al dat water. (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? Kijk op rijkswaterstaat.nl/rivieren. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2020.) DOOR DE LEVENDIGE MUZIEK KLINKEN VOGELS