Start inzaaien zeegras Waddenzee
Rijkswaterstaat start deze week weer met het inzaaien van zeegras in de Waddenzee. De focus ligt dit jaar met name op het vergroten en versterken van de zeegrasvelden bij Griend en bij Ameland, met als doel dat de zeegrasvelden zichzelf in stand kunnen houden. Ook wordt ingezet op onderzoek naar klein zeegras.
Voorgaande jaren is er vooral veel kennis opgedaan over groot zeegras (Zostera marina). Voor groot zeegras richten we ons dit jaar op het versterken van de zeegrasvelden, vooral ten zuiden van Ameland. Op deze locatie hebben de proefvelden met zeegras zich de afgelopen jaren goed ontwikkeld. Voor het inzaaien van de zaden maken we onder andere gebruik van een aangepaste kitspuit en de handaangedreven zaaimachine.
Nieuwe experimenten voor klein zeegras
Daarnaast starten dit jaar nieuwe experimenten ten behoeve van kleinzeegras-onderzoek (Zostera noltii), bedoelt om ook voor deze soort zeegras kennis op te doen over succesfactoren en om vervolgstappen te zetten in herstel. We experimenteren hoe we het meest efficiënt om kunnen gaan met de zeegraszaden. Ook onderzoeken we hoe de beide soorten zeegras elkaar kunnen versterken.
Zaden uit Duitsland en van Griend
Voor het zeegrasherstel in de Waddenzee zijn dit jaar, net als de afgelopen jaren, zaden geoogst uit de zeegrasvelden in Duitsland. Omdat er minder donormateriaal beschikbaar is, worden er dit jaar ongeveer 100.000 zaden gezaaid. Dat is minder dan in 2024, toen werden 1 miljoen zeegraszaden ingezaaid.
Doordat het zeegrasveld bij Griend goed groeit, kon hier afgelopen jaar ook zeegraszaad geoogst en opnieuw gezaaid worden. Dit is een belangrijke stap in het duurzaam herstellen van zeegrasvelden en het verkrijgen van ‘eigen’ donormateriaal. De verwachting is dat wanneer er in de toekomst meer zeegras is hersteld, er op natuurlijke wijze zaden van het zeegrasveld bij Griend richting Duitsland stromen. Hiermee heeft het herstel van zeegras niet alleen een positieve bijdrage in ‘onze’ Waddenzee, maar ook aan die van onze buurlanden.
Hulp van het publiek
We roepen dit jaar de hulp in van inwoners en recreanten bij het zeegrasonderzoek. Door te melden wanneer zeegras buiten de proefvelden wordt gezien, tijdens het wadlopen, droogvallen of een strandwandeling, kunnen inwoners en recreanten een belangrijke rol vervullen in ons onderzoek. Dit helpt ons om inzicht te krijgen in de groei en de verspreiding van zeegras.
Om meer mensen actief te betrekken bij het onderzoek, verspreiden we dit jaar ook een informatiefolder met de oproep waarnemingen van zeegras te melden. Meer informatie over het project is te vinden op de pagina over het Waddenzee zeegras. Ook helpen er vrijwilligers bij het zaaien van zeegras bij Ameland.
5-jarig project
We zijn in 2022 gestart met het 5-jarige project voor het herstel van zeegras in de Waddenzee en Zeeuwse delta. Witteveen+Bos, Rijksuniversiteit Groningen, The Fieldwork Company en Altenburg & Wymenga werken hier in opdracht van Rijkswaterstaat aan. Het uiteindelijke doel is om zeegras weer permanent terug te krijgen in de Waddenzee en de Zuidwestelijke Delta.