Bijzondere waarnemingen voor vogelwachters Rottumerplaat
Een Lord-Derby-parkiet, de roodkeelduiker, de gebandeerde kruiskruidboorvlieg en de grijze bolsnuittor. Het is zomaar een greep uit de vele waarnemingen van de vogelwachters van Rijkswaterstaat op de Rottums.
Zij hebben hun bevindingen opgeschreven in hun jaarlijkse rapportage, waarvan die van 2024 nu online staat.
De vogelwachters zitten elk jaar in een huisje op Rottumerplaat tijdens het broedseizoen (maart-augustus). Afgelopen jaar gebeurde dit voor de 44e keer. In voorgaande jaren zaten zij daar in opdracht van Staatsbosbeheer, maar dat is in 2024 overgenomen door Rijkswaterstaat.
Bewaking en monitoring
De vogelwachters zijn tijdens het broedseizoen op de Rottums aanwezig om onder meer de eilanden te bewaken, vogels te tellen en bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek. Het gebied heeft een Natura 2000-aanwijzing en geldt als referentiegebied. Het doel is dat de natuur zich hier zo ongestoord mogelijk kan ontwikkelen.
Jaarlijks worden de waarnemingen en bevindingen van het betreffende vogelwachtseizoen op Rottumerplaat door de vogelwachters in een rapport opgeschreven. Bevindingen worden gedeeld met de relevante (kennis)instellingen, zoals SOVON Vogelonderzoek en het Meetnet Vlindertellingen.
Verassende parkiet
In 2024 werden de vogelwachters verrast door een kleurrijke Lord-Derby-parkiet. Vermoedelijk is deze ontsnapt uit een kooi. Het was de 1e waarneming van deze soort op de Rottums. Ook werd er 1 casarca waargenomen, een inheemse ganzensoort die vrij zeldzaam is. Uiteindelijk zagen de vogelwachters tienduizenden vogels. De dag met de meeste vogels was op 27 juli, toen er maar liefst 41.998 vogels geteld werden.
Op de onbewoonde eilanden is het gewone soms ook speciaal. Zo werd er voor het eerst een succesvolle broedpoging van een spreeuw gesignaleerd. En werd er ook weer eens een madeliefje gespot. Een alledaagse bloem op de vaste wal, maar voor de Rottums is deze plant vaker niet dan wel te zien.
Niet alleen vogeltellingen
Naast de vele vogeltellingen en onderzoeken worden ook planten, insecten, geleedpotigen en wat al niet meer in kaart gebracht. Zo werd de gebandeerde kruiskruidboorvlieg gezien, een vlieg die vaker te vinden is in warmere streken. Ook de nauwe korfslak werd niet over het hoofd gezien. Het diertje is amper groter dan een zandkorrel, maar werd toch weer waargenomen.
Voor het eerst sinds 2007 werd er geen zeegras gespot tijdens meerdere speurtochten op het wad. Hoe dat kan, is nu nog onduidelijk, maar de waarneming is in elk geval van belang voor Rijkswaterstaat als natuurbeheerder.
Nieuw seizoen 2025
Ook dit jaar zijn er vogelwachters actief op de Rottums. Begin april beginnen hun werkzaamheden. Als zij eenmaal goed geïnstalleerd zijn, berichten zij regelmatig over hun werkzaamheden. Op Instagram via @Rottumerplaatje en op de website van de Waddenzee kun je je abonneren op een speciale nieuwsbrief.