Nieuwsbericht

Buitendijkse Slibsedimentatie Eems-Dollard naar realisatie

Gepubliceerd op: 22 april 2025, 13.49 uur

De minister van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) en de minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) zijn akkoord met de projectbeslissing voor het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT-3) voor de pilot Buitendijkse Slibsedimentatie in de Eems-Dollard.

Rijkswaterstaat wil slib laten sedimenteren om de ecologische kwaliteit van de Eems-Dollard te verbeteren. Daarvoor wil de organisatie in 7 maanden tijd 5 lange rijshouten dammen in de Eems-Dollard plaatsen. De beoogde locatie is iets ten zuiden van de Punt van Reide. De dammen komen loodrecht op de kant te staan en creëren 4 vakken.

Bijzonder project

Wat het project bijzonder maakt, is dat in de 3 zuidelijke vakken een paar rijshouten halve maan-structuren komen. Met deze pilot willen we kennis opdoen over nieuwe manieren van het plaatsen van rijshouten dammen.

Natuur onder druk

De ecologische waterkwaliteit van de Eems-Dollard staat onder druk. Dit komt door de grote hoeveelheid slib waardoor het water vertroebelt. Dit heeft invloed op de biodiversiteit, waaronder het aantal het vissen, vogels en planten. Het troebele water zorgt er ook voor dat vissen niet goed kunnen rondtrekken. Verder zijn er te weinig geschikte leefgebieden voor vogels, vissen en kleine bodemdieren die passen bij een estuarium.

Nieuwe leefgebieden

Met behulp van de Buitendijkse Slibsedimentatie onderzoeken we de komende 10 jaar of het mogelijk is om slib op een natuurlijke manier vast te leggen (slibsedimentatie). Het slib dat naar de bodem zinkt, kan uitgroeien tot een geleidelijke overgang tussen land en water. Deze overgangen kunnen zich ontwikkelen tot nieuwe leefgebieden voor planten en dieren.

Het is de verwachting dat de werkzaamheden voor de aanleg in 2025 of anders volgend jaar (2026) kunnen starten.

Over het programma

Dit project is onderdeel van de Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW). Dit is een programma van de ministeries van I&W en LVVN. Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voeren in opdracht van de ministeries de afgesproken maatregelen uit. Het programma is opgezet om de ecosystemen in de grote wateren van Nederland te versterken.

Meer weten?

Wilt u meer informatie? Kijk dan op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland of Programmatische Aanpak Grote Wateren.