Definitief plan voor natuurgeulen langs de Bergsche Maas vastgesteld
Rijkswaterstaat werkt al geruime tijd aan een ecologisch sterkere Maas. In de Genderensche uiterwaard bij Genderen en de Capelsche uiterwaard bij Waalwijk staat het aanleggen van beschutte oevergeulen op het programma. Het definitieve projectbesluit voor deze maatregelen is nu vastgesteld en ligt voor een laatste keer ter inzage.
Door de jaren heen heeft menselijk ingrijpen het Maaslandschap sterk veranderd, waardoor het waterleven onder druk is komen te staan. De nieuwe geulen moeten zorgen voor extra leefgebied voor vissen en kleine waterdiertjes. Deze maatregelen sluiten aan bij de Kaderrichtlijn Water, die zich richt op het verbeteren en beschermen van de kwaliteit van het oppervlaktewater in Europa.
Veerkrachtige rivier
In de Bergsche Maas is er nog enige invloed van eb en vloed. Het waterniveau schommelt er dagelijks met 20-30 cm. Hier liggen daarom kansen voor het uitbreiden van natuur die hoort bij zoet getijdenwater.
Een rivier met een grote variatie aan planten en dieren is beter bestand tegen verstoringen als klimaatverandering en vervuiling. Biodiversiteit is een teken van een gezonde rivier. Wanneer flora en fauna goed in balans zijn, is dat ook een aanwijzing dat de chemische kwaliteit op orde is. Het waterleven laat vaak zien hoe het met de gezondheid van een rivier gesteld is.
Wat gaat er gebeuren?
- Oeverzone Genderensche uiterwaard (gemeente Altena): ten zuidwesten van Genderen wordt achter de Maasoever een 1.6 km lange oevergeul aangelegd, parallel aan de rivier. De geul bevat rustig stromend water en sluit zowel bovenstrooms als benedenstrooms aan op de rivier. In de vooroever komen openingen voor vismigratie en wateruitwisseling. Ook wordt riet aangeplant.
- Herinrichting Capelsche uiterwaard (gemeente Waalwijk): ten noordwesten van Waalwijk worden aan weerskanten van het uitwateringskanaaal eveneens beschutte oevergeulen achter de Maasoever aangelegd, over een totale lengte van 2.5 km.
Langs de uiterwaarde worden riet en bomen aangeplant voor beschaduwing. In het westelijke deel komt daarnaast een extra getijdengeul van 1.4 km, die alleen benedenstrooms in verbinding staat met de rivier. Hier wordt ook een overstromingsvlakte ingericht.
Projectbesluit ter inzage
Het ontwerp-projectbesluit lag van 4 december 2024 tot en met 14 januari 2025 ter inzage. Daarop zijn 7 zienswijzen ingediend. In de reactienota staat hoe hiermee is omgegaan. De reactienota is een bijlage bij het definitieve Projectbesluit, dat nu tot en met dinsdag 20 mei 2025 online ter inzage ligt op de website Platform Participatie.
In deze periode is beroep mogelijk bij de Raad van State. Op de website staat meer informatie over de beroepsprocedure.
De documenten zijn ook in te zien op het Rijkswaterstaat-kantoor in Den Bosch (Magistratenlaan 82). Een afspraak maken kan via 088-7974300.
Meer weten of vragen?
Over de beroepsprocedure: neem contact op met de directie Participatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat via 070-456 96 07.
Over de maatregelen: bel gratis met Rijkswaterstaat via 0800-8002 of kijk op de website Samenwerken aan riviernatuur (pagina Maas).