Rifblokken in Nieuwe Waterweg bieden kansen voor biodiversiteit en waterveiligheid
2 jaar na de installatie van het ‘Rotterdam reef’, de 17 rifblokken in de Nieuwe Waterweg bij Rozenburg, zijn de 1e onderzoeksresultaten naar buiten gekomen.
Hieruit blijkt dat de rifblokken bescherming tegen golven en erosie bieden en tegelijkertijd zorgen voor een groei aan biodiversiteit. Waterveiligheid en natuurherstel gaan hier dus hand in hand samen.
Sterke samenwerking
Het succes van het project is te danken aan een sterke samenwerking tussen een aantal partijen.
De duurzame start-up Reefy ontwierp de rifblokken. Rijkswaterstaat ondersteunt het belang van natuur-inclusieve infrastructuur in de Nieuwe Waterweg. Boskalis heeft veel ervaring met waterbouw en kustverdediging en installeerde de blokken. En gemeente Rotterdam creëerde ruimte voor innovatie en monitoring waardoor ecologische data kon worden verzameld.
Ruggengraat van levend rif
De in 2023 geplaatste rifblokken vormen de ruggengraat van een levend rif. De robuuste blokken zijn 3 m lang en wegen 6 ton per stuk. Ze zijn ontworpen om zware golfbelasting te weerstaan en een rijk onderwaterlandschap te creëren. Uit de ecologische en technologische onderzoeksresultaten blijkt dat dit ontwerp werkt.
Rifblokken brengen leven terug in de Nieuwe Waterweg, en zorgen voor meer diersoorten, schoner water en sterkere natuur. Ook doorstaan de blokken zware stormen, breken ze golven en beschermen ze oevers.
Ecologische resultaten
Een kleine greep uit de ecologische resultaten. De rifblokken zorgden voor 3 keer meer biodiversiteit dan normaal beton. Dankzij tunnels, schaduwrijke doorgangen en ruwe oppervlakken ontstond er een dynamisch ecosysteem waarin vissen, krabben en garnalen kunnen floreren.
Ook biedt het rif goede schuilplaatsen voor deze dieren. Verder blijkt dat de ruwe oppervlakken, de aangroei van schelpen en algen stimuleren.
Technologische resultaten
Uit de technologische resultaten blijkt onder meer dat de rifblokken oevers beschermen en stabiel blijven bij zware stormen, zoals storm Poly in juli 2023.
De rifblokken breken golven. De vermindering van de golfslag helpt bij de verzanding van het rif. En die verzanding is weer goed voor kustbescherming en het tegengaan van erosie.
‘Rijkswaterstaat hecht veel waarde aan waterbouwkundige innovaties die bijdragen aan ecologisch herstel,’ zegt Ehsan Nouzari, Omgevingsmanager Kaderrichtlijn Water bij Rijkswaterstaat. ‘Dankzij de goede samenwerking tussen de partijen en de sterke motivatie van alle betrokkenen, is de wens om te innoveren omgezet in een succesvolle pilot. De opgedane kennis en ervaring biedt kansen voor de toekomst.’