Rijkswaterstaat bekroond met Innovation Award: ‘Data is het nieuwe beton’
Tijdens de jaarlijkse Innovation Summit & Dinnershow 2025 zijn 5 prestigieuze CIO Magazine Innovation Awards uitgereikt aan organisaties en leiders die het voortouw nemen in digitale vernieuwing.
Rijkswaterstaat ontving een award in de categorie Meest innovatieve ecosysteem, een krachtige erkenning voor de digitale transformatie die de organisatie de afgelopen jaren heeft ingezet.
Innovatie als gezamenlijke opgave
CIO Ron Kolkman nam de prijs in ontvangst namens het team van Rijkswaterstaat. ‘Onder Ron’s leiding is Rijkswaterstaat met verschillende marktpartijen tot een samenwerkingsvorm gekomen om data in het assetmanagement om te zetten in tastbare waarde voor de maatschappij,’ aldus juryvoorzitter Eric Wesselman tijdens de uitreiking.
De award onderstreept het belang van samenwerking met marktpartijen in de digitale transformatie van onze infrastructuur. Waar we vroeger vooral werden gezien als een beheerder van beton en staal, ligt de focus nu steeds meer op de data die de fysieke assets genereren.

Van infrastructuur naar intelligentie
In een krachtige pitch aan jury en publiek schetste Rijkswaterstaat een beeld van infrastructuur in transitie. De middagpitch werd verzorgd door Tjeerd de Jong, programmamanager van het Datagedreven Assetmanagement (DGAM)-programma.
‘Als ik zeg ‘Rijkswaterstaat’, denkt u aan asfalt, bruggen, sluizen. Aan beton, staal, water. Maar vandaag sta ik hier met een andere boodschap: onze grootste waarde zit niet in wat u ziet. Maar in de onzichtbare data die assets genereren. Data is het nieuwe beton. En dat verandert alles,’ klonk het vanaf het podium.
Tjeerd de Jong reageerde enthousiast op de erkenning: ‘Ik ben ontzettend trots dat de samenwerking van Rijkswaterstaat met de aannemers om meer datagedreven te werken in de prijzen is gevallen. Het is een bevestiging van het harde werk en de innovatieve kracht van alle collega’s en partners die aan dit ecosysteem bouwen.’
De pitch onderstreept dat we er stap voor stap voor zorgen dat honderden assets gaan functioneren als sensoren: bruggen die ‘vertellen’ wanneer ze vermoeid raken, sluizen die aangeven wanneer onderhoud nodig is, wegen die hun eigen slijtage rapporteren. Deze datastromen komen samen in een centraal platform dat risico’s signaleert voordat ze zichtbaar zijn en voorspelt wanneer onderhoud nodig is.

Bouwen aan een digitaal ecosysteem
De prestatie van Rijkswaterstaat is niet los te zien van de samenwerking met aannemers, onderwijsinstellingen, IT-partijen en interne experts. Samen bouwen we aan een digitaal ecosysteem waarin modellen, algoritmes en data net zo belangrijk zijn als asfalt en beton. ‘Wij zijn niet langer een infra-organisatie die ook data gebruikt,’ werd benadrukt tijdens de pitch, ‘maar een data-organisatie die de infrastructuur van Nederland bestuurt.’ Een visie die toekomstgericht is en waarin anticiperen belangrijker wordt dan reageren.
Vooruitblik: naar een zelflerend netwerk
Met de blik gericht op 2028 werken we aan een infrastructuur die niet alleen reageert, maar leert. Waar digitale tweelingen realtime data spiegelen aan fysieke objecten. Waar verspilling wordt voorkomen, veiligheid toeneemt en CO₂-uitstoot daalt dankzij slim onderhoud.
De award is niet het eindpunt, maar een tussenstation in een reis die pas net begonnen is. ‘We bouwen nog steeds,’ aldus de afsluitende woorden van de pitch, ’maar niet meer alleen in beton en staal. We bouwen in modellen, data, algoritmes. Want alleen dan kunnen we onze infrastructuur voorbereiden op de toekomst.’