Rijkswaterstaat gaat reorganiseren om slagvaardiger te worden
Dinsdag 15 april 2025 presenteerde directeur-generaal Martin Wijnen het toekomstperspectief voor Rijkswaterstaat bij een interne bijeenkomst. Met dit plan is een reorganisatie aangekondigd om slagvaardiger te worden door meer te doen met hetzelfde aantal mensen.
De belangrijkste reden voor de reorganisatie is de opgave waar we in Nederland voor staan. Onze infrastructuur veroudert, de drukte op de netwerken neemt toe, het klimaat verandert. Daarnaast is er een tekort aan ruimte, stikstofruimte, grondstoffen, budget en is er een krappe arbeidsmarkt.
Samenhangend toekomstperspectief
Het plan is gebaseerd op een samenhangende set aan acties, die leiden tot aanpassingen in het proces, de structuur en de cultuur. Assetmanagement wordt het kernproces en de organisatie wordt daarop aangepast.
De reorganisatie zal leiden tot eenduidigere sturing, minder dubbel werk en een hogere productie. Er zullen functies verschuiven en mensen kunnen andere taken krijgen. Zo kan Rijkswaterstaat ongeveer 750 fte (fulltime-functies) toevoegen aan het primaire proces; onze onmisbare diensten en producten voor de burger en de samenleving.
‘Minder praten, buiten meer doen’
Directeur-generaal Martin Wijnen: ‘We pakken deze kans om onszelf beter te organiseren, om optimaal samen te werken. Om met minder afstemming en meer daden het verschil te maken. We gaan met elkaar in beweging komen, slagvaardiger worden. Minder praten, buiten meer doen. Er gaat veel goed, daar bouwen we op voort. Maar we moeten nu wel investeren om de systeemsprong te kunnen maken die daarvoor nodig is.'
'Dit kost moeite en tijd, maar met het plan dat er nu ligt, kunnen wij die benodigde extra productie écht gaan waarmaken. Het is een keiharde noodzaak om efficiënter en slagvaardiger te worden en de instandhoudingsopgave van onze infrastructuur te realiseren. Slagvaardiger als organisatie, meer werkplezier voor de medewerkers. En dat vertaalt zich ook naar een sterkere samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, onze partners, de markt, de kennisinstituten, de hele infra-sector.’
In het 3e kwartaal van 2025 start de implementatiefase van de reorganisatie. Het reorganiseren zal snel gaan, maar uiterst zorgvuldig. Rijkswaterstaat verwacht uiterlijk 1 januari 2028 klaar te zijn.