Geluid langs rijkswegen

Verkeer maakt geluid en dat kan zorgen voor geluidoverlast. Rijkswaterstaat houdt bij het wijzigen, aanleggen en beheren van rijkswegen in de gaten of het geluid daarvan binnen de wettelijk gestelde grenzen blijft.

Wie hoort wat waar langs de rijksweg? Luister zelf!

Oorzaken van geluid van een rijksweg

De hoeveelheid geluid die van een rijksweg af komt, wordt bepaald door de hoeveelheid verkeer, de maximumsnelheid, het type wegdek en of er geluidschermen of wallen staan. Als er bijvoorbeeld 2 keer zo veel verkeer over een weg gaat rijden, neemt de hoeveelheid geluid ongeveer met 3 decibel (dB) toe.

Als de maximumsnelheid hoger of lager wordt, heeft dat veel minder invloed, maximaal ongeveer 1 dB. Een stiller wegdek kan de hoeveelheid geluid met ongeveer 1 tot 3 dB verminderen, dat hangt er ook vanaf welk wegdek er al lag. Geluidschermen of –wallen kunnen de hoeveelheid geluid met soms wel meer dan 10 dB verminderen. Hoeveel precies is sterk afhankelijk van de hoogte.

Animatie geluid in beeld

Geluidoverlast door verkeer kunnen we niet volledig voorkomen, maar we kunnen het geluid wel beheersen. De onderstaande animatie vertelt hoe Rijkswaterstaat het geluid langs rijkswegen in kaart brengt. Waarom we geluid berekenen in plaats van meten. En ziet u welke maatregelen we nemen om het geluid binnen de wettelijke grenzen te houden.

00:00
00:00

In de brochure Geluid langs rijkswegen leest u hoe Rijkswaterstaat geluid langs rijkswegen beheerst.

Geluid beheersen

Wanneer we een rijksweg veranderen, onderhouden of aanleggen, houden we altijd in de gaten of het geluid per geluidreferentiepunt onder het vastgestelde geluidproductieplafond blijft. Zo voorkomen we dat het geluid op woningen langs de weg onbeheerst toeneemt en in de omgeving van de rijksweg meer geluid ontstaat dan wettelijk is toegestaan.

Maatregelen tegen toename van geluid

Wanneer het geluid per geluidreferentiepunt of het geluid op woningen langs rijkswegen boven de wettelijke norm dreigt te komen, onderzoeken we maatregelen om overschrijding van die normen te voorkomen. Of om de gevolgen van zo’n overschrijding voor de omwonenden te beperken. Maatregelen kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • stiller asfalt
  • geluidschermen
  • gevelisolatie

Berekenen in plaats van meten

We berekenen hoeveel geluid er op een geluidreferentiepunt mag zijn. Waarom berekenen in plaats van meten? Er zijn bijna 60.000 geluidreferentiepunten in Nederland en om een goed beeld te krijgen van de hoeveelheid geluid per punt, zouden we op al die geluidreferentiepunten dag en nacht moeten meten gedurende een heel jaar. Dat is praktisch onmogelijk.

Bovendien kunnen we op basis van metingen geen goede voorspellingen doen voor de ontwikkeling van het geluid.

Wettelijke rekenmethode

Daarom laten we een computer met behulp van een wettelijke rekenmethode berekeningen maken. Bij de berekeningen wordt rekening gehouden met allerlei zaken die van invloed zijn op het geluid. Bijvoorbeeld het type wegdek, het aantal voertuigen, de rijsnelheid en of er geluidschermen staan.

Controle door het RIVM

Het onafhankelijke Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doet ieder jaar steekproefsgewijs metingen bij de locaties van een aantal geluidreferentiepunten om te controleren of de uitkomsten van de rekenmethodiek voldoende overeenkomen met de gemeten waarde van het geluid.

Op de locaties van sommige geluidreferentiepunten voeren zij permanent controle uit. Als de meting systematisch afwijkt van de berekeningsresultaten, geeft het RIVM een advies aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat of het nodig is om de rekenmethodiek aan te passen.

Jaargemiddelde hoeveelheid geluid

Het geluid van een rijksweg is nooit constant. Binnen 24 uur wisselen drukke en rustige perioden elkaar af. Ook binnen een jaar is er verschil in dagen met veel en met weinig verkeer. Ondanks dit gegeven, moet er toch een ‘vast’ gemiddeld geluidniveau zijn, wil je iets kunnen zeggen over geluid langs de rijksweg. Dit doen we met behulp van de zogenoemde “dosismaat” Lden.

Lden staat voor Level (Engels voor niveau) en day-evening-night (overdag, ‘s avonds, ‘s nachts). We berekenen het geluid in de dosismaat Lden door het jaargemiddelde geluidniveau van ieder van die 3 perioden te berekenen. Bij het berekende geluid in de avondperiode tellen we nog eens 5 dB op.

Bij het berekende geluid ’s nachts nog eens 10 decibel. Dit komt omdat mensen in die perioden geluid als hinderlijker ervaren. Deze 3 gemiddelde geluidwaarden worden ten slotte omgerekend tot 1 gemiddelde geluidwaarde voor het hele etmaal. Die waarde noemen we het Lden van het geluid van de rijksweg.