Aanleg en beheer van rijkswegen
Het is niet zomaar toegestaan om activiteiten aan, of langs rijkswegen in Nederland uit te voeren. Ook de wegbeheerder zelf kan dit niet zomaar doen. Voor sommige activiteiten moet u eerst een vergunning of ontheffing aanvragen. Voor andere activiteiten moet u een melding doen, zodat het bevoegd gezag voor de start op de hoogte is van de activiteit.
Op onze pagina Vergunningen rijkswegen leest u wanneer u een vergunning, ontheffing of melding nodig heeft.
Projectprocedure
In de Omgevingswet staat welke stappen de Minister van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) moet doorlopen om een auto(snel)weg aan te kunnen leggen of te verbreden. De minister stelt uiteindelijk in een projectbesluit vast hoe de nieuwe weg eruit komt te zien. Meer informatie over de projectprocedure en het projectbesluit vindt u op de website van Informatiepunt Leefomgeving.
Het projectbesluit vervangt het tracébesluit. In de eerste jaren na inwerkingtreding van de Omgevingswet kan de Minister van IenW, op grond van het overgangsrecht bij de Omgevingswet, ook nog tracébesluiten vaststellen. Meer informatie over de procedure voor het tracébesluit vindt u op de pagina Tracéwet.
Zienswijzen en bezwaar
Bent u het niet eens met het ontwerp van bijvoorbeeld een weg? Dan kunt u daarop reageren. U kunt dat doen door uw zienswijze tegen het ontwerpbesluit in te dienen of bezwaar te maken tegen de vergunning.
Gedoogplichten
Soms is het nodig dat het werk van de wegbeheerder plaatsvindt op de grond van anderen. U kunt hierbij denken aan metingen, of het leggen van kabels of leidingen in de bodem. U kunt via een gedoogplicht verplicht worden deze werkzaamheden, of de aanwezigheid van het werk, toe te staan.
In de Omgevingswet staat wanneer de Minister van IenW een gedoogplicht mag opleggen. Meer informatie vindt u op de website van Informatiepunt Leefomgeving of op de pagina Gedoogplichten.
Onteigening
Voor het realiseren van projecten, zoals de aanleg van een weg, heeft de overheid grond nodig. Die grond is vaak in handen van particulieren of bedrijven. Als de overheid en de grondeigenaar het niet eens worden over de aankoop, of over de vergoeding, dan kan de overheid een onteigeningsprocedure inzetten. Daarmee wordt de grond dan alsnog verworven.