Gebruik van drones bij Rijkwaterstaat
De inzet van drones binnen Rijkswaterstaat is geen toekomstmuziek meer. Drones zijn niet meer weg te denken bij het in kaart brengen van incidenten. Door de inzet van ons eigen droneteam handelen we incidenten nog effectiever af dan voorheen.
We zetten steeds vaker drones in, omdat ze vaak veiliger, efficiënter en duurzamer een taak kunnen uitvoeren. Wat ooit begon als een innovatief idee is werkelijkheid geworden. We hebben sinds 2020 ons eigen droneteam. Het team bestaat uit 23 gecertificeerde dronepiloten. Zij worden onder andere ingezet om incidenten in kaart te brengen.
Project Drone2Go
Het dronelandschap verandert snel. Om de ontwikkelingen van autonome drones te stimuleren is het project ‘Drone2Go’ opgericht. Drone2Go is een samenwerkingstraject met politie, brandweer, ILT Aerosensing, douane, kustwacht en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Samen werken we aan een landelijk dekkend dronenetwerk.
Meer informatie vindt u op de pagina Drone2Go.
Inzet drones door marktpartijen
Inspecties aan bruggen, sluizen, windmolens, monumenten en objecten kunnen tegenwoordig ook uitgevoerd worden met drones. Deze dronevluchten worden uitgevoerd door marktpartijen.
Wilt u meer weten? Bekijk dan de pagina Inzet drones door marktpartijen.
U-space: verkeersmanagement voor drones
Om autonoom te kunnen vliegen is U-space noodzakelijk. Het Europese luchtverkeersmanagementsysteem U-Space draait om geautomatiseerde communicatie met onbemande luchtvaart.
Het begeleidt drones en onbemande vliegtuigen zoals vliegende taxi’s in de toekomst. Drones bepalen met U-space (de U verwijst naar ‘unmanned’; onbemand) onderling hun routes om botsingen te vermijden.
Traumahelikopters of politiehelikopters kunnen hierin automatisch voorrang krijgen. U-space is nog volop in ontwikkeling.