Verbinden natuurgebieden
Veel natuurgebieden zijn versnipperd door de aanleg van kanalen, spoorwegen en autowegen er dwars doorheen. Dat betekent dat veel dieren vastzitten in een onnatuurlijk klein leefgebied.
Het Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO) had als doel de verbindingen tussen de natuurgebieden te herstellen. Bijvoorbeeld door de aanleg van ecoducten en wildtunnels.
Dieren die in een te klein gebied leven, vinden vaak niet genoeg voedsel, of lopen het gevaar overreden te worden. Voor het natuurlijk evenwicht is het belangrijk dat verschillende diersoorten zich vrij kunnen bewegen tussen bos-, weide- en watergebieden. Denk aan dieren als reeën, dassen, wilde zwijnen of egels en vleermuizen, maar ook dieren als kikkers, salamanders, en hazelwormen.
Podcast: Ecoduct over A73 bij Swalmen
Een snelweg vormt een enorme barrière voor dieren die over het land trekken. Daarom legt Rijkswaterstaat ecoducten aan om het voor dieren mogelijk te maken zich veilig van het ene naar het andere leefgebied te verplaatsen. Maar hoe zorgen we ervoor dat dieren een ecoduct ook gebruiken? Dat vertellen we in de podcast.
Een ecoduct over de A73 voor dieren
Een snelweg verspert de weg voor dieren die over het land trekken. Koen Krowinkel en Botte Jellema vertellen over de het ‘verkeer’ op dit ecoduct.
Rijkdom aan dier- en plantsoorten
Het natuurbeleid is vooral gericht op het behouden en verbeteren van de biodiversiteit. Dat betekent een gevarieerde natuur met een rijkdom aan verschillende plant- en diersoorten. Een dergelijke natuur is ook minder kwetsbaar.
Een belangrijke pijler daarbij is de vorming van een Ecologische Hoofdstructuur (EHS) in 2018. Een netwerk waarmee alle natuurgebieden in Nederland op elkaar aangesloten zijn, en ook aansluiten bij die van de buurlanden.
Kennis over ontsnippering delen en ontwikkelen
Voor de biodiversiteit en verkeersveiligheid in Nederland is het belangrijk dat bestaande en nieuwe kennis over ontsnippering wordt uitgewisseld en (verder) ontwikkeld. Daarom is in 2018 de Community of Practice Ontsnippering (CoP) opgericht.
De CoP bestaat uit organisaties in de zogenoemde Gouden Driehoek: dat zijn overheden, markt en kennisinstellingen. Inmiddels zijn meer dan 30 organisaties lid van de CoP. Lees meer informatie over de missie en visie van de CoP.
De website Ontsnippering heeft in het delen en ontwikkelen van kennis een prominente rol. Hier zijn namelijk alle relevante nieuwsberichten en onderzoeken over ontsnippering en het archief van het MJPO gebundeld.
Geen nieuwe obstakels voor dieren
De (spoor)wegen en kanalen die nu nog obstakels vormen voor het dierenleven, zijn vooral in de jaren 70 en 80 aangelegd. Tegenwoordig wordt er bij de aanleg van wegen rekening mee gehouden dat dieren de weg nog wel kunnen oversteken. Dit is vastgelegd in de tracéwet.