Aantal strandbroeders Ameland groeit
Het aantal strandbroeders op Ameland is wederom gegroeid. Dit blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van Natuurcentrum Ameland. De opdracht voor deze inventarisatie komt van Rijkswaterstaat.
Voor het N2000-Beheerplan Noordzeekustzone volgde Natuurcentrum Ameland 3 vogelsoorten: dwergstern, bontbekplevier en strandplevier.
Spannend seizoen
Het was een spannend seizoen waarin de 3 soorten tot broeden kwamen. Dit blijkt uit de monitoring. Het Groene Strand van Ameland is vooral belangrijk voor de strandplevier. Nergens anders in het Waddengebied doet de vogel het zo goed als in dit gebied. Dit jaar resulteerde dat in 18 nesten. Het hoogste aantal sinds de start van het onderzoek in 2017.
Zandverstuiving
Ook de dwergstern kende een redelijk goed broedseizoen. Onderzoeker Johan Krol vermoedt in 2022 zo’n 15 nesten te hebben geteld op het noordwestelijke strand van Ameland.
Dat aantal is niet precies vast te stellen, omdat harde wind zandverstuivingen veroorzaakte. Na een zandstorm mislukte bijvoorbeeld een nestje, omdat de eieren onder 20 cm zand verdwenen. Daarna legde de dwergstern vervolglegsel.
Fanatiek verjaagd
Krol vond het opvallend dat juist dit kleine vogeltje beste grote meeuwen op afstand weet te houden. ‘De overvliegende meeuwen werden fanatiek door de dwergsterns verjaagd. Waarschijnlijk helpen de dwergsterns hiermee ook andere soorten. Zoals het paartje Bontbekplevier en 5 nesten Strandplevier die tussen de broedende dwergsterns werden gelegd.’
Zorgenkindje
De bontbekplevier is al jaren een zorgenkindje. Lange tijd noteerden onderzoekers geen broedgevallen. In 2022 wel. Hetzelfde paartje legde 2 nesten, met steeds 4 eieren. Vermoedelijk is geen van de jongen uiteindelijk vliegvlug geworden.
Stalen nestbeschermers
Naast het monitoren van de strandbroeders verrichte Natuurcentrum Ameland veel werk om de legsels te beschermen tegen de mens en bijkomende zaken. Zoals honden, paarden, fietsen en verschillende voertuigen.
Voor het 2e jaar maakte Natuurcentrum Ameland gebruik van een stalen nestbeschermer over het nest. Daaromheen zijn palen met touw ertussen. Dat hielp om de jongen in het nest te beschermen. Maar zodra de jongen het nest verlaten, ligt verstoring op de drukke stranden altijd op de loer.
Het volledige rapport, inclusief indrukwekkende fotografie, kunt u vinden op waddenzee.nl.