Interview

A12 IJsselbruggen: vleermuizen en vogels mogen geen last hebben van ons werk

Gepubliceerd op: 4 april 2023, 10.49 uur - Laatste update: 8 mei 2023, 13.26 uur

Het is bijna lente, en dat betekent broedende vogels en jagende vleermuizen. Reden voor ons om bij onze werkzaamheden na te gaan of er dieren actief zijn in de buurt. Zo kunnen we maatregelen nemen om de dieren niet te storen.

Ook bij de A12 IJsselbruggen nemen we maatregelen. ‘Vóór de start van de werkzaamheden hebben we ongeveer 12 vleermuiskasten geplaatst in bomen vlakbij de bruggen’, vertelt ecoloog Jasper Hooymans.

Voldoen aan de Wet Natuurbescherming

Bij werkzaamheden houden we rekening met de Wet Natuurbescherming. We proberen te voorkomen dat dieren op de plek waar we werken hun verblijfplaats hebben, een nest bouwen of leven. Als er al een nest is, zorgen we dat we de dieren niet storen. In een ecologisch werkprotocol staat beschreven hoe we dit doen.

Ecoloog Jasper Hooymans heeft een protocol gemaakt voor het werk aan de A12 IJsselbruggen. Hij vertelt: ‘Ik omschrijf bijvoorbeeld hoe we om moeten gaan met vleermuizen en broedende vogels. Dit ecologisch werkprotocol bespreek ik met het team uitvoering en werkvoorbereiding.’

Vleermuiskasten in de bomen

Ruim voor de start van de werkzaamheden hebben we onderzocht of er vleermuizen bij de bruggen aanwezig waren. We hoorden ze toen en daarom heeft Jasper rekening gehouden met de vleermuizen in het ecologisch werkprotocol.

‘Vleermuizen slapen ongeveer van november tot en met maart, en vliegen van april tot en met oktober. De winterslaap kunnen ze ook in de brug houden en we willen zo’n vleermuisslaap natuurlijk niet verstoren met ons werk, legt Jasper uit. ‘Daarom hebben we vóór de start van de werkzaamheden circa 12 vleermuiskasten geplaatst in bomen vlakbij de bruggen. Zo hadden de vleermuizen genoeg tijd om eraan te wennen.’

Binnenkort gaat Jasper weer een inspectieronde doen. Hij onderzoekt dan of de vleermuizen de kasten daadwerkelijk gebruiken.

Donkere vliegroute vleermuizen

‘Van april tot en met oktober zijn de vleermuizen wakker en zoeken ze ’s nachts naar eten. Ook daarmee houden we rekening’, vertelt Jasper. ‘Stel dat we ’s nachts laswerkzaamheden uitvoeren aan de onderzijde van de bruggen, dan hebben we uiteraard genoeg licht nodig, maar fel licht verstoort de vleermuizen bij het vliegen.

Hij vervolgt: ‘Daarom heb ik hierover voorschriften opgenomen in het ecologisch werkprotocol. De verlichting moet bijvoorbeeld zo afgesteld worden, dat er nog donkere vliegroutes voor de vleermuizen zijn onder de brug.’

Torenvalk op de brug

Behalve vleermuizen kunnen ook vogels een brug uitkiezen om hun nest op of in te bouwen. Daarom bekijkt Jasper aan het begin van het broedseizoen of er nieuwe nesten zijn.

‘Denk bijvoorbeeld aan een torenvalk op de brug of een buizerd vlakbij in een boom. Tot nu toe heb ik nog geen broedvogels ontdekt op en bij de IJsselbruggen. Maar stel dat ik een broedende buizerd zie, dan mag die niet verstoord worden. Dat betekent dat we tijdens het broedseizoen minimaal 75 m afstand moeten houden van het nest. Je snapt dat dit gevolgen heeft voor een planning.’

Over de A12 IJsselbruggen

De stalen A12 IJsselbruggen ten oosten van Arnhem zijn na 60 jaar toe aan renovatie en versterking. Eind 2022 zijn we gestart met de middelste stalen brug. De renovatie van de IJsselbruggen gebeurt op een vernieuwende manier. Samen met Savera IJsselbruggen maken we het ontwerp en voeren het werk uit. Hierdoor verloopt de renovatie voorspelbaarder.