Waarom

  • Sinds 2017 is bekend dat de 2 stalen IJsselbruggen in de A12 richting Duitsland toe zijn aan renovatie en versterking.
  • Van eind 2022 tot 2026 worden de 2 stalen A12 IJsselbruggen gerenoveerd.
  • Na de renovatie zijn de bruggen weer 30 jaar vrij van groot onderhoud.

Alle doelen en resultaten

Hoe

laswerkzaamheden aan de onderzijde van de stalen bruggen

Heb ik last van de werkzaamheden?

Het verkeer maakt tijdens de renovatie gebruik van de bruggen waaraan niet wordt gewerkt en ondervindt weinig extra hinder.

Meer informatie over hoe u anders kunt reizen op het traject A12 Arnhem - Duitse grens? Kijk op de website A12 slim reizen.

Alles over hinder en maatregelen

Wanneer

Klaar: 2026
2026

Buitenste brug gereed

Verwacht einde renovatie

Deze planning is niet volledig en kan nog veranderen.

Bekijk de hele planning

Animatie renovatie IJsselbruggen

Tijdens de renovatie worden de A12 IJsselbruggen versterkt, verbeterd en onderdelen vernieuwd. Deze werkzaamheden vinden vooral plaats onder de bruggen en zijn vanaf de weg meestal niet zichtbaar. In onderstaande animatie laten we zien hoe het renovatieproces precies in zijn werk gaat.

VOICE-OVER: De twee stalen A12-IJsselbruggen bij Arnhem krijgen een flinke opknapbeurt. In 2022 is Rijkswaterstaat samen met Savera IJsselbruggen gestart met deze werkzaamheden. De zestig jaar oude bruggen zijn namelijk toe aan renovatie en versterking. (Een animatie.) We renoveren eerst de middelste stalen brug en daarna de buitenste stalen brug. We gaan de bruggen versterken, verbeteren en onderdelen vernieuwen. We verdelen elke brug in twaalf werkvelden en voeren werkzaamheden per veld uit. Deze werkzaamheden vinden vooral plaats onder de bruggen en zijn vanaf de weg meestal niet te zien. Tijdens de renovatie bouwen we steigers om onder de brug en boven het water te kunnen werken. Om de steigers plaatsen we een tent. In deze afgesloten ruimtes kunnen de werkzaamheden aan de staalconstructie veilig worden uitgevoerd. Ook voorkomen we zo dat de vrijkomende stoffen in de omgeving terechtkomen. Het staal wordt gestraald om vuil en oude verflagen te verwijderen. Na het stralen verbeteren we de lasverbindingen, op maar liefst duizend plekken. En we versterken de bruggen met 1,9 kilometer stalen balken. Het staal wordt opnieuw gestraald, zodat het brandschoon is. Hierna brengen we een verflaag aan om het staal extra te beschermen. Als de werkzaamheden klaar zijn, demonteren we de steigers. Deze stappen herhalen we onder de hele lengte van de bruggen. Dit doen we twaalf keer per brug. Naast het versterken, vernieuwen we twee steunpunten en 2,4 kilometer inspectiepaden. In 2026 is de renovatie klaar. De bruggen zijn dan weer dertig jaar vrij van groot onderhoud. (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? Kijk op www.rws.nl/a12ijsselbruggen. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2023.) LEVENDIGE MUZIEK TOT HET EIND VAN DE VIDEO

Nieuws