Nieuwsbericht

Einde gladheidseizoen: 23 dagen gestrooid

Gepubliceerd op: 9 mei 2023, 12.55 uur - Laatste update: 9 mei 2023, 13.18 uur

Tijdens het gladheidseizoen, dat van 1 oktober tot 1 mei duurt, hebben onze gladheidbestrijders dag en nacht de toestand van de weg in de gaten gehouden en acties ingezet wanneer dat nodig was.

In deze redelijk zachte winter strooiden we 23 dagen of nachten lokaal of landelijk. Dat zijn minder dagen dan vorig jaar. Toch strooide we door sneeuw en ijzel meer zout dan vorige winterseizoen. Het KNMI gaf zelfs 4 keer code oranje af voor gladheid.

250 miljoen kg strooizout

Ondanks de frisse lente, stopt vanaf 1 mei het gladheidseizoen officieel. De 577 strooiwagens staan nu in de ‘ruststand’, tot 1 oktober het volgende gladheidseizoen weer begint.

In de tussentijd werken we verder aan het verbeteren van alle processen en materieel. In de zomer kopen we nieuw zout aan om de zoutopslagen te vullen voor de volgende winter. In de 4 centrale zoutloodsen en op de 55 regionale steunpunten starten we jaarlijks met 250 miljoen kg strooizout om het hele gladheidseizoen ruim mee door te komen.

Strooien in de kleine uurtjes

Op sneeuw- en ijzeldagen zijn de strooiwagens goed te zien. Maar de meeste doen hun werk in de kleine uurtjes.

Omdat het tegen de ochtend het koudste moment van de dag is, valt de beslissing van de gladheidcoördinator om preventief te strooien meestal pas midden in de nacht. Vaak tussen 03.00 en 04.00 uur, zodat de strooiwagens voor de ochtendspits alweer van de weg zijn. Na het teken van de gladheidcoördinatoren hebben de strooiwagens binnen 2 uur de snelwegen en op- en afritten gestrooid.

We hebben 4 dagen uitgebreid gestrooid door sneeuwval en 3 dagen intensief door ijzel. Dit noemen we curatieve strooiacties.

Meer sneeuw, meer strooien

De strooiwagens hebben afgelopen seizoen bij elkaar ongeveer 1.1 miljoen km afgelegd om de wegen veilig te houden. Daarbij is 93 miljoen kg zout gestrooid. Dat ligt rond het meerjarengemiddelde van 90 miljoen kg, maar is hoger dan de 41 miljoen kg van vorig seizoen. Dit verschil is te verklaren doordat bij sneeuwval en ijzel, waar we in totaal 7 dagen van hebben gehad, meer wordt gestrooid dan bij preventieve strooiacties waarbij er ‘alleen’ kans op gladheid is.

Bij sneeuwval en ijzel is zowel de dosering van strooizout hoger, als het aantal kilometers dat wordt afgelegd. We blijven dan trajecten strooien ‘tot de weg weer zwart is’. Preventieve strooiacties bestaan uit 1 ronde strooien met een doorgaans lagere dosering strooizout.

Gericht en zuinig strooien

We strooien heel gericht en zo zuinig mogelijk. Bij preventieve strooiacties, dus bij kans op gladheid, strooien we gemiddeld maar één theelepel zout (14 gr) per m2. Dat is genoeg om de veiligheid op onze rijkswegen te waarborgen en zo belasten we het milieu niet onnodig.

Om heel zuinig te kunnen strooien en geen zout te verspillen, berekenen en programmeren we de routes en zoutafgifte per route vooraf.

Naast op de weg, zijn de strooiwagens ook online te zien. Op onze Strooikaart is te zien waar en wanneer zij actief zijn. Op dagen met winters weer wordt de kaart veel bezocht. Op zondag 18 december 2022 toen het KNMI code oranje afgaf voor ijzel zelfs meer dan 20.000 keer. Afgelopen seizoen is de strooikaart in totaal rond de 380.000 keer bezocht door 144.000 unieke bezoekers.