Spelen met klimaatadaptatietijd
Piekbuien, hitte, droogte en hoge temperaturen van de Atlantische Oceaan. Zomaar een handvol klimaatgebeurtenissen die steeds vaker optreden. Volgens de klimaatmodellen zijn deze evenementen onmogelijk. En toch vinden ze plaats. Zo’n nieuwe werkelijkheid betekent meer onzekerheid. Klimaatverandering gaat kennelijk sneller dan we dachten.
Klimaatverandering lijkt te versnellen en de daaropvolgende effecten op onze netwerken nemen de komende jaren verder toe. Dat vraagt om klimaatbestendig werken. Daarom hebben we binnen de strategie van Rijkswaterstaat een focuspunt klimaatadaptatie, waarbinnen de leden van het kernteam Klimaatadaptatie besluitvorming agenderen en initiëren. Zodat we ‘Nederland op de kaart houden’.
Het voorbereiden, besluiten en uitvoeren van grootschalige maatregelen neemt in Nederland meestal tientallen jaren in beslag. Die tijd lijkt er nu niet meer te zijn. Daarom zijn we in een aantal workshops vanuit het Programma Strategische Verkenningen met de deelnemers op zoek gegaan naar het antwoord op de vraag: ‘Hoe snel zijn we eigenlijk?’
Impactmakers
Op 14 september 2023 organiseerden samen met Deltares en Jong Waterbeheer zo’n werkshop, onder de naam Impactmakers. In deze workshop werden ervaren en jonge waterprofessionals met een ‘serious game’ ondergedompeld in het onderwerp klimaatadaptatietijd. Klimaatadaptatie gaat namelijk niet alleen over wat we moeten doen om Nederland te laten meebewegen met het veranderende klimaat, maar ook over hoe snel we dat eigenlijk kunnen.
Voor de start van de serious game gingen de deelnemers in gesprek met Jaap Kwadijk, expert op het gebied van klimaatadaptatie en waterbeheer. Hij liet zien dat de vraag ‘hoe snel zijn we eigenlijk?’ relevanter is dan ooit, omdat we de onvoorspelbare en vaak negatieve effecten van klimaatverandering steeds vaker ervaren. Soms zelfs eerder dan wetenschappelijke modellen voorspellen.
Het adaptatietijdspel
Na deze introductie kon het spel beginnen. Op een speelse manier kregen de deelnemers inzicht in de lopende problemen. Door te dobbelen zetten ze letterlijke stappen op een groot speelveld.
Per stap kregen ze inzicht in de invloed van externe factoren als hitte, droogte, zeespiegelstijging en wateroverlast op hun toekomstige projectplannen. Hierbij passeerden de ‘projectteams’ de 3 hoofdfasen van adaptietijd: gedachtenvorming, besluitvorming en uitvoering.
In iedere fase werden de waterprofessionals geconfronteerd met relevante gebeurtenissen. De ene keer vielen ze positief uit voor hun opgave, de andere keer negatief. Tijdens het spel reflecteerden de deelnemers tussentijds op hun rol in deze transitie. Het spel bleek een interactieve eyeopener over de complexiteit en dynamiek van de snelheid waarmee we ons aan het veranderende klimaat kunnen aanpassen.
‘Ik wist niet dat er zoveel externe factoren invloed hebben op hoe snel wij ons als Nederland aanpassen aan het klimaat.’
Wil je meer gevoel krijgen bij de snelheid waarmee we ons kunnen aanpassen? En lijkt het jou leuk om het adaptatietijdspel ook eens te spelen? Neem dan contact op via ons contactformulier.