Nieuwsbericht

Samen verbeteren we de riviernatuur in de Bronkhorsterwaarden

Gepubliceerd op: 27 februari 2024, 10.46 uur - Laatste update: 27 februari 2024, 16.23 uur

We werken aan een plan om de riviernatuur in de Bronkhorsterwaarden langs de IJssel te verbeteren. Met het omvormen van de beekmonding van de Grote Beek willen we het gebied aantrekkelijker maken voor verschillende vissen en andere diersoorten.

Dit houdt in dat we een geleidelijke overgang creëren tussen de beek en de rivier. Op dinsdag 5 maart 2024 vindt er een publieksbijeenkomst plaats om omwonenden en andere geïnteresseerden te betrekken bij de plannen.

Optimaliseren van de beekmonding

In het gebied van de Bronkhorsterwaarden willen we de beekmonding van de Grote Beek optimaliseren. We creëren een natuurlijke overgang tussen de beek en de rivier. Met deze aanpassing neemt de stroomsnelheid van het water af en ontstaan er laagtes en kleinere plassen.

Ook verminderen we de invloed van golfslag van schepen. Hierdoor ontstaat er een prettige leefomgeving voor verschillende vissen en andere diersoorten. We streven ernaar deze natuurmaatregelen in 2027 op te leveren.

Publieksbijeenkomst

Het doel van de inloopbijeenkomst is om de deelnemers te informeren over de plannen en de aanpak. Er is dan gelegenheid om vragen te stellen en ideeën met elkaar te delen. De projectmanager, omgevingsmanager, ecoloog en landschapsontwerper van het project zullen de maatregel toelichten en meer vertellen over het ontwerpproces. De publieksbijeenkomst vindt plaats op:

  • Dinsdag 5 maart van 19.00 - 21.00 uur (vrije inloop) in Herberg de Gouden Leeuw aan de Bovenstraat 2 in Bronkhorst.

Aanmelden voor de publieksbijeenkomst kan via het aanmeldformulier op de projectpagina van de Bronkhorsterwaarden. Of kijk op de website van de Bronkhorsterwaarden .

Kaderrichtlijn Water

Rijkswaterstaat heeft de opdracht om de kwaliteit van leefgebieden voor planten en dieren te verbeteren en de biodiversiteit te vergroten in het rivierengebied. De maatregelen die Rijkswaterstaat hiervoor neemt zijn onderdeel van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Het doel van deze richtlijn is om de kwaliteit van het oppervlaktewater in Europa te verbeteren en te beschermen.