Nieuwsbericht

A12: ergste file ooit blijft uit dankzij weggebruikers

Gepubliceerd op: 20 juni 2024, 10.07 uur

De werkzaamheden aan de A12 van Den Haag richting Utrecht zijn inmiddels op de helft. De verwachte monsterfiles bleven tot nu toe uit. ‘Dit hebben we te danken aan de weggebruiker.'

'We zien dat ze goed geïnformeerd zijn en daarom andere keuzes maken door bijvoorbeeld op een ander tijdstip te reizen of de omleidingsroutes te volgen. Een mooi resultaat!’ aldus projectmanager Arend Nagel.

Alsnog is er serieuze hinder geweest de afgelopen 2 weken, ook op onderliggende wegen. We blijven weggebruikers daarom oproepen om ook de komende weken tijdens de verschillende afsluitingen de A12 te mijden of anders te reizen.

Weggebruikers die toch per se de weg op moeten, doen er verstandig aan om vooraf de verkeersinformatie te checken en de omleidingsroutes via de A15 of de A4 te volgen.

Hinder op uw route?

Check voor vertrek de hinder op snelwegen en diverse N-wegen van Rijkswaterstaat

Zoek op route of wegnummer

Werkzaamheden A12 tot nu toe

In de eerste 2 weken is er al veel gebeurd op en langs de A12. Zo ligt er van Nieuwerbrug tot De Meern 10 km aan nieuw, stiller asfalt. Een omvangrijke klus omdat meerdere lagen van het asfalt vervangen moesten worden.

Ook zijn bij 3 viaducten de voegovergangen verwijderd. In de laatste 2 weekenden van juni 2024 worden hier nieuwe, stille voegen aangebracht. Daarnaast zijn de bermen weer op de juiste hoogte gebracht en zijn er werkzaamheden uitgevoerd aan de vangrails.

De aankomende 2 weken wordt er nog bijna 4 km nieuw, stiller asfalt gelegd op de A12 van Harmelen tot knooppunt Oudenrijn bij Utrecht. Ook vervangen we nog de voegovergangen van het viaduct Strijkviertel bij De Meern. De automobilist blijft dus nog even hinder ondervinden op de A12 van Den Haag richting Utrecht.

Hinder A12 nog niet voorbij

Al is de helft van de werkzaamheden inmiddels afgerond, de hinder voor de automobilist is nog niet voorbij. Zo is de A12 van donderdag 20 juni 22.00 uur tot vrijdag 21 juni 2024 05.00 uur in de nacht dicht van Harmelen tot knooppunt Oudenrijn.

Vrijdag 21 juni 2024 zijn er overdag tussen 05.00 en 21.00 uur 2 van de 4 rijstroken beschikbaar op dit traject.

Daarnaast gaat de A12/A20 nog 2 weekenden dicht van Moordrecht tot knooppunt Oudenrijn in de richting van Utrecht; 21 - 24 juni en 28 juni - 1 juli 2024. De precieze planning van alle hinder is te vinden op de projectpagina Groot onderhoud A12.

Werk thuis, reis anders of op navigatie

Verkeershinder bij deze werkzaamheden is onvermijdelijk. Maar groot onderhoud is hard nodig op deze weg om onvoorspelbare hinder straks, bijvoorbeeld in de winterperiode, te voorkomen. Om de hinder zoveel mogelijk te beperken werken we vooral in het weekend.

Het advies is om als het mogelijk is in juni 2024 tijdens de werkzaamheden geen gebruik te maken van de A12, thuis te werken, samen te reizen of anders te reizen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van het openbaar vervoer of de fiets. Moet je toch de weg op? Gebruik dat je navigatiesysteem, deze leidt naar de meest gunstige omleidingsroutes.

Slim Reizen-app

De vaste weggebruikers van de A12 worden beloond als zij tijdens de werkzaamheden geen gebruik maken van de A12. Hiervoor kunnen zij zich aanmelden voor de Slim Reizen challenge via de Dumoco+-app. Zo houden we samen de A12 bereikbaar voor noodzakelijk verkeer tijdens de werkzaamheden.

Verkeershinder in regio Utrecht

In 2024 voeren we, naast groot onderhoud aan de A12, nog andere werkzaamheden uit rond Utrecht. Dit zorgt langere tijd voor verkeershinder in de regio. We vervangen de stalen kabels van de Galecopperbrug, vernieuwen het wegdek op grote delen van de A2, voeren renovaties uit aan verschillende viaducten en bruggen en brengen nieuwe verlichting aan in de Leidsche Rijntunnel (A2).

Meer informatie over het groot onderhoud op de snelwegen rond Utrecht leest u in het nieuwsbericht Groot onderhoud op de snelwegen rond Utrecht; veel verkeershinder in 2024.

Aansluitend op de werkzaamheden aan de A12 vinden er werkzaamheden plaats aan de N11. In het weekend van 5 - 8 juli 2024 is de N11 in beide richtingen afgesloten tussen afrit 10 Alphen a/d Rijn-Oost en de aansluiting met de A12.

In het weekend van 12 - 15 juli 2024 wordt de N11 in beide richtingen afgesloten tussen de kruising met de Burgemeester Smeetsweg en afrit 10 Alphen a/d Rijn-Oost.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de werkzaamheden op de pagina Groot Onderhoud A12. Heeft u nog vragen of opmerkingen, neem dan contact met ons op.