Werkzaamheden

A2: nachtafsluiting Diefdijk tussen knooppunt Everdingen en knooppunt Deil; 7 - 8 juni 2024

Gepubliceerd op: 3 juni 2024, 12.19 uur

Voor de veiligheid van ons land is het belangrijk dat de dijken goed op orde zijn. Daarom test Rijkswaterstaat samen met Waterschap Rivierenland 1 keer per jaar de waterkering in de Diefdijk in de A2 ter hoogte van Everdingen.

Deze proefsluiting vindt plaats in de avond en nacht van vrijdag 7 op zaterdag 8 juni 2024. De A2 is dan afgesloten tussen knooppunt Everdingen en knooppunt Deil voor verkeer in de richting van ’s-Hertogenbosch.

Ook zijn enkele af- en opritten dicht. Weggebruikers moeten rekening houden met omleidingsroutes en extra reistijd die kan oplopen tot 60 minuten.

Afsluitingen en omleidingsroutes richting ‘s-Hertogenbosch

Van vrijdag 7 juni 18.00 tot zaterdag 8 juni 07.00 uur:

  • A2 Utrecht tussen knooppunt Everdingen en knooppunt Deil afgesloten (vanaf 21.00 uur)
  • verbindingswegen in knooppunt Everdingen van de A27 naar de A2 richting ’s-Hertogenbosch afgesloten (vanaf 21.00 uur)
  • af- en oprit Everdingen (12) afgesloten (oprit vanaf 20.00 uur)
  • af- en oprit Culemborg (13) afgesloten (oprit vanaf 20.00 uur)
  • af- en oprit Beesd (14) afgesloten (oprit vanaf 20.00 uur)
  • af- en oprit Geldermalsen (15) afgesloten (vanaf 20.00 uur)
  • verzorgingsplaats Bisde afgesloten (vanaf 16.00 uur)
  • tankstation en Fastned afgesloten (vanaf 21.00 uur)
  • de Diefdijk over de A2 afgesloten

Verkeer leiden we om vanaf knooppunt Everdingen via de A27 richting Gorinchem om bij knooppunt Gorinchem de A15 richting Deil op te gaan. Gele borden ter plaatse geven de omleidingsroutes aan.

Hinder op uw route?

Check voor vertrek de hinder op snelwegen en diverse N-wegen van Rijkswaterstaat

Zoek op route of wegnummer

Afsluiting van de Diefdijk

Voor de veiligheid van ons land is het belangrijk dat de dijken goed op orde zijn. Dat geldt ook voor de coupures. Dat zijn de openingen in de dijken voor het verkeer of voor het uitzicht, die bij hoogwater worden dichtgezet. Het Waterschap oefent regelmatig of het sluiten van die coupures goed verloopt en of alle materialen in goede staat zijn.

De Diefdijk wordt gesloten door 3 betonnen balken dwars over de rijbanen op elkaar te leggen. Op elkaar gestapeld hebben zij de hoogte van de rest van de Diefdijk. De balken zijn 30 m lang en 1 m hoog en voorzien van rubberen strips voor een waterdichte afsluiting. Een balk weegt ongeveer 75 ton.

Ze liggen ter plekke opgeslagen op het viaduct over de A2, de vaste opbergplek voor deze balken. 2 telescoopkranen zorgen ervoor dat ze één voor één vanaf het viaduct worden opgestapeld tot de gewenste hoogte. Wil je weten hoe de proefsluiting in z’n werk gaat? Bekijk dan onze animatie en internetpagina voor meer informatie over de Diefdijk.

Sluiting voor publiek zichtbaar

De sluiting van de Diefdijk is zichtbaar vanaf een afgeschermd kijkvak langs de A2 ter hoogte van de Diefdijk, aan de kant van Everdingen. Deze plek is bereikbaar vanaf het onderliggend wegennet. De verwachting is dat de betonnen balken vanaf 22.15 uur worden ingehesen. Er zijn geen faciliteiten aanwezig zoals toiletten en catering of medewerkers die uitleg geven.

UNESCO werelderfgoed

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is op 26 juli 2021 uitgeroepen tot werelderfgoed door UNESCO. De Hollandse Waterlinies bestaan uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Ze vormen een verdedigingssysteem dat zich over 200 km uitstrekt. De Diefdijk is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Meer informatie

Heeft u vragen of opmerkingen, neem dan contact met ons op.