Nieuwsbericht

Dijk om Marken krijgt damwand bij Rozewerf

Gepubliceerd op: 27 juni 2024, 09.53 uur

Als onderdeel van de dijkversterking op Marken plaatst Rijkswaterstaat eind september 2024 een damwand bij de Rozewerf. De damwand moet de veiligheid van de monumentale huizen, die dicht bij de dijk staan, waarborgen.

Rijkswaterstaat versterkt op dit moment de Westkade en de Zuidkade om Marken. De dijkversterking vindt voornamelijk plaats vanaf het water en aan de buitenkant van de dijk. De verschillende lagen zand in combinatie met een sterke bekleding zorgen ervoor dat Marken de komende 50 jaar beschermd is tegen hoogwater. Omdat er ter hoogte van de Rozewerf monumentale huizen staan, wil Rijkswaterstaat het risico op vervorming van de dijk (zoals verzakkingen) hier zo veel mogelijk beperken.

Damwand straks niet meer zichtbaar

Bij de Rozewerf brengt de aannemer daarom naast de zandlagen en bekleding een damwand in de dijk. De damwand bestaat uit planken van zo’n 12 m lang die worden geplaatst aan de buitenkant van het bestaande kruinpad. De gehele damwand wordt over 40 m geplaatst en zorgt voor een stabiele dijk waarbij de monumentale woningen in de toekomst niet extra verzakken.

De onderkant van de damwand rust op de zandlaag onder Marken; de bovenzijde bevindt zich onder de bekleding van de dijk en is dus straks niet meer zichtbaar. Op een aantal plaatsen krijgt de damwand openingen om de grondwaterstromen te beheersen.

Geluidarm en zonder trillingen

In plaats van de planken van de damwand in de grond te slaan of volledig te trillen, kiest de aannemer ervoor om de planken te drukken. Deze methode is trillingvrij, wat de impact op de grond en woningen zo veel mogelijk beperkt. Alleen de eerste plank, die het verste van de Rozewerf af staat, wordt erin getrild; deze dient als steunplank voor de overige planken van de damwand.

Het indrukken gebeurt vervolgens met een zogeheten Silent Piler. Deze compacte machine wordt gebruikt in oude stadskernen en andere gebieden waar trillingen moeten worden vermeden. De werkzaamheden worden zo veel mogelijk vanaf het water uitgevoerd.

Monitoring

Voorafgaand aan de werkzaamheden heeft een ingenieursbureau onderzoek uitgevoerd naar de huidige staat van de woningen. Ook is er door het maken van sondering gecontroleerd of de grond van de dijk geschikt is voor de damwandmethode.

Daarnaast worden er bouwkundige opnames gemaakt van zowel de binnenkant als de buitenkant van de huizen bij de Rozewerf om eventuele veranderingen of schade tijdens de werkzaamheden vast te kunnen stellen. Ten slotte zijn er eerder ook peilbuizen aangebracht om de situatie van het grondwater te kunnen blijven monitoren.

Veiligheid voorop

De werkzaamheden starten naar verwachting eind september 2024 en nemen ongeveer 2 weken in beslag. Rijkswaterstaat heeft contact met de bewoners over de planning en impact van werkzaamheden.

In verband met de veiligheidsregels kan een aantal bewoners van de Rozewerf tijdens de werkzaamheden niet in hun woning aanwezig zijn. In overleg met hen zorgen wij voor alternatieve verblijfsplaatsen tijdens deze periode. Monitoringsapparatuur die we aan de huizen hebben bevestigd, houdt ook tijdens de werkzaamheden eventuele effecten op de omliggende huizen nauwlettend in de gaten.