Dijkversterking Marken

Waarom

  • De dijk rond Marken voldoet niet aan de huidige veiligheidsnormen.
  • De dijk heeft stabiliteitsproblemen.
  • Op veel plekken ligt de steenbekleding los.
  • Op dit moment is de dijk moeilijk te onderhouden.

Alle doelen en resultaten

Hoe

Zuidkade en Westkade aan de buitenzijde versterken

Heb ik last van de werkzaamheden?

Begin 2024 zijn we gestart langs de Westkade en de Zuidkade met het opspuiten van de eerste zandlaag voor de dijkversterking. De meeste werkzaamheden voeren we uit vanaf het water. Het kruinpad kan daardoor open blijven, afgezien van korte, tijdelijke afsluitingen in verband met de veiligheid.

Vanaf 2025 kan het kruinpad tijdelijk deels gesloten zijn.

Kijk voor updates over de dijkversterking en afsluitingen van het kruinpad op de website BouwApp van aannemer Hof op Marken.

Wanneer

Klaar: 2028
2028

Project gereed

Deze planning is niet volledig en kan nog veranderen.

Bekijk de hele planning

Robuust en veilig

Om Marken te kunnen blijven beschermen tegen water, is versterking van de dijk noodzakelijk. De dijk heeft op dit moment stabiliteitsproblemen en is op delen te laag. Daarom versterken we de Zuidkade en Westkade, zodat de dijk weer voor 50 jaar robuust en veilig is. Ook leggen we diverse natuur- en recreatievoorzieningen aan, zoals een nieuw strand, een ligweide en een vogelkijkscherm.

Animatie: zo versterken we de dijk op Marken

We versterken de dijk vanaf het water, door allemaal laagjes zand aan te brengen tegen de bestaande dijk.

Welkom op Marken. Overal waar je kijkt, zie je water. Om Marken te beschermen ligt er een dijk om het eiland. Aan twee kanten voldoet hij niet meer aan de regels van de Waterwet. Daarom versterken we de dijk. We doen dat als volgt. We spuiten een eerste, grote laag zand langs de bestaande dijk. Marken ligt op slappe veengrond. Daarom brengen we het zand voor de dijk laag voor laag aan. Als we niet zo beheerst zouden werken, is er kans dat de boel wegzakt. Zo vormen de verschillende lagen zand, bovenop het ingeklonken veen, een stevige, stabiele basis. Met behulp van computers berekenen we precies hoeveel zand er waar moet komen. Nadat de eerste laag zand is ingeklonken, volgt er een nieuwe laag zand. Die laten we ook weer een tijdje inklinken. En dit doen we een keer of negen. We brengen ook verticale drainage aan. Dat zijn een soort filters in de grond, waardoor de grond eerder inklinkt en we het proces met jaren versnellen. De aanvoer van zand en klinkers, mengen, sproeien... We doen bijna alles vanaf het water, dus met minimale overlast. Aan het eind krijgt al dat zand nog een jaartje rust om in te klinken. En daarna brengen we de bekleding aan van de dijk. Op de lange, flauw oplopende buitenberm komt stortsteen. Dit breekt de golven. Het zetsteen op de buitenzijde beschermt de dijk tegen aantasting door golven of hoogwater. En de binnenzijde bekleden we met klei en gras.Hierdoor is de dijk goed bestand tegen water, regen en wind. Al deze factoren samen zorgen voor een waterveilige dijk. De grond zal met de tijd iets inklinken. Daarom leggen we de dijk sterker aan dan strikt noodzakelijk, zodat de hoogte ook over vijftig jaar nog voldoende is. En nu we toch flink bezig zijn op Marken, kijken we ook direct wat we kunnen doen om natuur en recreatie hier te verbeteren. Straks ligt er weer een goed pad. We zorgen dat de strandjes er weer tiptop bijliggen. En voor natuurliefhebbers komt er onder andere een nieuw vogelkijkscherm. Zo kunnen bewoners en bezoekers nog meer genieten van de dijk. En is het eiland weer vijftig jaar beschermd tegen het water. Meer weten? Kijk op rijkswaterstaat.nl/dijkversterkingmarken. Een productie van Rijkswaterstaat ©2024

Nieuws