Nieuwsbericht

Railbanen veerhavens Texel en Den Helder succesvol vastgezet

Gepubliceerd op: 26 juni 2024, 12.03 uur

Rijkswaterstaat heeft in de afgelopen weken de railbanen in de hijstorens van de veerhavens Texel en Den Helder succesvol vastgezet. Dankzij deze werkzaamheden kan de hijsinstallatie - en daarmee de verkeersklep - de komende jaren veilig blijven werken.

De aanlandinrichtingen van de veerhavens op Texel en Den Helder zijn in beheer bij Rijkswaterstaat. Ze stammen uit de jaren 60 en worden in 2030 vervangen. Tot die tijd laat Rijkswaterstaat onderzoek doen en groot onderhoud uitvoeren, zodat de TESO-veerdienst veilig kan blijven varen.

Nieuwe ankers in railbanen

Het werk in de railbanen vormde de eerste stap in dit groot onderhoud. De railbanen in de torens geleiden een contragewicht, nodig om de hijsinstallatie voor de verkeersklep goed te laten werken. In de loop der jaren was de railbaan enigszins gaan wijken.

Een boorploeg van aannemer Hollandia Services en ondernaannemers heeft in de afgelopen weken alle bouten vervangen, zodat de railbanen weer muurvast zitten. Omdat de werkzaamheden ’s nachts plaatsvonden, was er geen hinder voor de reguliere TESO-veerdienst. In totaal zijn er 118 nieuwe ankers in de railbanen geplaatst.

Onderhoudsplan voor komende jaren

De werkzaamheden aan de railbanen horen bij het onderhoud dat Rijkswaterstaat de komende jaren uitvoert aan de veerhavens van Texel en Den Helder. Het gaat zowel om regulier onderhoud als grootschalige ingrepen. Andere onderzoeken en werkzaamheden betreffen damwanden, bufferschotten en fuiken, ofwel de installaties in het water waartussen de veerboot aanlegt. Dankzij de onderzoeken en het onderhoud kunnen de veerhavens de komende jaren veilig in gebruik blijven, totdat we op termijn de hele aanlandinrichtingen vervangen.

We werken hierin nauw samen met betrokken partners uit de regio, zoals TESO, gemeente Texel, gemeente Den Helder, Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en Provincie Noord-Holland.

Meer informatie werkzaamheden veerhavens

De veerdienst Texel-Den Helder vormt de verbinding tussen het eiland Texel en het vasteland. De veerhavens zijn gebouwd in de jaren 60. Kijk voor meer informatie op de projectpagina Waddenzee: onderhoud veerhavens Texel-Den Helder of neem contact met ons op.