Nieuwsbericht

Spelen met trends

Gepubliceerd op: 10 juni 2024, 13.02 uur

Rechten van de natuur, kwetsbaarheden door digitalisering, gezondheid als belangrijke maatstaf, tekort aan arbeidskrachten, van marktdenken naar publieke waarde, economische schade door klimaatverandering, krachtiger sturing vanuit EU, circulair omgaan met materialen. Allemaal ontwikkelingen die gaande zijn en op verschillende manieren impact kunnen hebben op Rijkswaterstaat.

Het programma Strategische Verkenningen houdt jaarlijks een lijst bij van relevante trends voor Rijkswaterstaat. Op basis van deze trendlijst zijn onlangs trendkaarten gemaakt. De afdeling Netwerkontwikkeling en Visie van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland had de primeur om tijdens een workshop met de nieuwe trendkaarten te werken. Benieuwd naar hoe zij de trendkaarten hebben gebruikt? Lees dan snel verder!

Trends in kaart gebracht

Het signaleren van trends en ontwikkelingen en hun effect op Rijkswaterstaat is een belangrijk onderdeel van het werk van het programma Strategische Verkenningen. Onlangs heeft het programma Strategische Verkenningen een nieuwe lijst gemaakt van de belangrijkste trends in de omgeving van Rijkswaterstaat. De lijst bestaat uit trends op de volgende domeinen: Politiek-institutioneel, Economie, Sociaal-cultureel, Technologie, Fysieke leefomgeving, Juridisch en Demografie.

De trendlijst is een instrument om met anderen binnen en buiten Rijkswaterstaat in gesprek te gaan over de ontwikkelingen die op ons afkomen. Onlangs zijn hiervan ook trendkaarten gemaakt, met steeds een afbeelding en een korte omschrijving per trend. Daarmee kunnen speelsere werkvormen worden ingezet voor dat gesprek.

Aan de slag met de trendkaarten

De afdeling Netwerkontwikkeling en Visie van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland had de primeur! Op hun ‘velddag’ op 26 maart 2024 sorteerden zij eerst welke trends zij relevant vonden voor hun regio. Vervolgens was het de kunst om deze trends te plaatsen binnen 4 kwadranten van een assenkruis. Op de X-as stonden de variabelen ‘onzeker - zeker' (dat de trend doorzet) en op de Y-as ‘veel impact - weinig impact' (op Rijkswaterstaat Zuid-Nederland).

Nadenken over morgen met de trends van vandaag

In de volgende ronde kozen de deelnemers 2 trends uit het kwadrant ‘hoge-impact – onzeker’, om op basis daarvan een aantal toekomstbeelden voor de regio Zuid-Nederland uit te werken. De combinatie van de trend Verhuizingen door klimaatverandering en de trend Rechten van de natuur leverde bijvoorbeeld een mogelijke toekomst op waarbij veel mensen door klimaatverandering verhuizen naar de regio Zuid-Nederland én er tegelijk meer rechten voor de natuur zijn.

In dat scenario moeten er veel nieuwe woonwijken verspreid over de regio Zuid-Nederland gerealiseerd worden, wordt Maastricht Aachen Airport misschien wel het nieuwe Schiphol, komen de natuur en landschapskwaliteit juist onder druk te staan, worden natuurdoelen niet gehaald, nemen de verstening en wateroverlast toe en de inkomsten uit recreatie af.

Bent u geïnteresseerd in de trendlijst of wilt u ook aan de slag met de trendkaarten? Neem dan contact op via ons contactformulier.