Nieuwsbericht

A9: brug Spaarndam vaker en korter open voor scheepvaart; juli en augustus 2024

Gepubliceerd op: 3 juli 2024, 07.06 uur

Na geslaagde pilots in voorgaande jaren, openen we ook in de zomer van 2024 in juli en augustus de Brug in A9 Spaarndam over Zijkanaal C doordeweeks vaker, maar korter voor de scheepvaart bij drukte op de vaarweg en/of de A9.

Dit doen we om te voorkomen dat er files ontstaan tot in de Wijkertunnel en de Velsertunnel. Een verandering ten opzichte van vorig jaar is dat indien er minder dan 11 schepen liggen, beide vaarrichtingen mogelijk gecombineerd worden tijdens 1 brugopening in plaats van 2. De brugbedienaar kan dat besluiten in overleg met de verkeerscentrale, die de drukte op de weg in de gaten houdt.

Schippers wordt aangeraden om, voor een vlotte doorstroming en een zo kort mogelijke brugopening, eventuele aanwijzingen goed op te volgen. De brugbedienaar communiceert met het wachtende vaarverkeer via de luidspreker.

Stilstaand verkeer A9 voorkomen

Voor de vaarweggebruiker betekent dit dat vaarverkeer richting het Noordzeekanaal, als er veel scheepvaartverkeer is, moet wachten op een volgende draai om stilstaand verkeer in de tunnels te voorkomen.

Voor het openen van de brug kijkt de operator of 2 korte brugdraaien nodig zijn of dat zuidgaand (als eerste) en noordgaand (als tweede) vaarverkeer kan worden gecombineerd. Een enkele brugopening is efficiƫnt en levert in de regel geen stilstaand verkeer in de tunnels op wanneer er minder dan 11 schepen voor de brug liggen.

Brugopeningen maandag - vrijdag

10.30 - 10.35 uur

  • Minder dan 11 schepen: Zowel zuid- als noordgaand verkeer (zuidgaand gaat eerst)
  • Meer dan 10 schepen: Alleen zuidgaand vaarverkeer (richting Haarlem). Noordgaand vaarverkeer (richting Noordzeekanaal) om 11.00 uur

13.45 - 13.50 uur

  • Minder dan 11 schepen: zowel zuid- als noordgaand verkeer (zuidgaand gaat eerst)
  • Meer dan 10 schepen: Alleen zuidgaand vaarverkeer (richting Haarlem). Noordgaan vaarverkeer (richting Noordzeekanaal) om 14.15 uur

20.15 - 20.20 uur

  • beide richtingen (zuidgaand eerst)

Brugopeningen zaterdag, zondag en feestdagen

  • 09.30 - 09.35 uur: beide richtingen (zuidgaand eerst)
  • 13.15 - 13.20 uur: beide richtingen (zuidgaand eerst)
  • 19.00 - 19.05 uur: beide richtingen (zuidgaand eerst)

Ga voorbereid op pad

Voor actuele bedientijden van bruggen en sluizen en werkzaamheden op de vaarweg kijkt u op de website Vaarweginformatie. Ga voorbereid op pad door de website Rijkswaterstaat Verkeersinfo te checken voor wegwerkzaamheden en de actuele verkeerssituatie.

Heeft u nog vragen of opmerkingen, neem dan contact met ons op.