Wijkertunnel (A9)
De Wijkertunnel maakt deel uit van de snelweg A9, en ligt in de Noord-Hollandse gemeente Beverwijk. Net als de Velsertunnel en de Coentunnel gaat de Wijkertunnel onder het Noordzeekanaal door.
de Wijkertunnel is vernoemd naar de nabijgelegen stad Beverwijk
De Wijkertunnel heeft een lengte van 685 m en vormt de verbinding tussen Amsterdam en Alkmaar. De tunnel gaat onder het Noordzeekanaal door. In 1993 begon de bouw en in 1996 is de tunnel opengesteld voor verkeer. De tunnel bestaat uit 2 tunnelbuizen: 2 rijstroken in de richting Amsterdam naar Alkmaar en 2 rijstroken in de richting Alkmaar naar Amsterdam. Ook is er een zogenaamde ‘ruimtereserveringsstrook’ in de tunnel aanwezig. Deze gaat open bij wegwerkzaamheden of een incident in de tunnelbuis.
Bouw Wijkertunnel
De Wijkertunnel ligt vlakbij de Noord-Hollandse stad Beverwijk, waarnaar de tunnel is vernoemd. De tunnel is gebouwd om de Velsertunnel, die parallel loopt aan de Wijktertunel, te ontlasten. De Velsertunnel raakte in de jaren 80 overbelast vanwege de groei van nieuwe wijken langs de A9 en grote hoeveelheden bestemmingsverkeer rond de tunnel.
Voor de bouw van de Wijkertunnel is de afzinkmethode gebruikt. In het bouwdok van Rijkswaterstaat in het Zuid-Hollandse Barendrecht zijn 6 tunnelelementen gebouwd, elk met een lengte van 96 m. De tunnel is gelijk gebouwd met de verkeerscentrale Noord-West Nederland. Vanuit deze centrale die naast de tunnel ligt in Velsen-Zuid, wordt de Wijkertunnel 24/7 bediend en bewaakt.
De tunnel verwerkt voornamelijk doorgaand verkeer dat vanuit Alkmaar komt en langs Haarlem rijdt en vice versa. Dagelijks maken ruim 70.000 voertuigen gebruik van de tunnel.
Tunnels in de A9
Naast de Wijkertunnel ligt ook de Gaasperdammertunnel in de A9. Deze is in 2020 opengesteld voor verkeer.
Het aantal voertuigen dat door de Wijkertunnel rijdt, blijft elk jaar stijgen, maar de tunnel beschikt over genoeg restcapaciteit om dit op te vangen
Wanneer is de Wijkertunnel dicht?
- Kijk voor actuele verkeersinformatie op Rijkswaterstaat Verkeersinformatie.
- Soms is de tunnel tijdelijk gesloten voor onderhoud. Bekijk de mogelijk geplande wegwerkzaamheden op de A9.
- Als er een te hoge vrachtwagen in de tunnel staat, sluiten we uit veiligheidsoogpunt de tunnel. In Nederland geldt de Europese norm dat vrachtwagens maximaal 4 meter hoog mogen zijn.