Nieuwsbericht

Een lesje dijkversterking op basisschool de Rietlanden

Gepubliceerd op: 18 juli 2024, 11.56 uur

Waar moet ik op letten als ik lekker wil zwemmen op Marken, nu Rijkswaterstaat werkt aan de dijkversterking? Waar zijn die zwarte schermen voor? En hoe klinkt zo’n rugstreeppad nou eigenlijk?

De kinderen van basisschool de Rietlanden op Marken zaten vol vragen bij de gastles dijkversterking, die werd verzorgd door aannemerscombinatie Hof op Marken.

Marken wordt beschermd tegen het water van de Gouwzee en het Markermeer door middel van een omringdijk. Om ervoor te zorgen dat de bewoners van Marken ook in de toekomst beschermd blijven tegen het water, versterkt Rijkswaterstaat de West- en Zuidkade van het eiland.

In een van de laatste schoolweken voor de zomervakantie gaf omgevingsmanager Roy de Haan de leerlingen van groepen 5 tot en met 8, zo’n 50 leerlingen in totaal, een presentatie over de dijkversterking van Marken. Tijdens zijn verhaal kwamen er interessante vragen op bij de leerlingen. Daaruit blijkt dat het dijkversterkingsverhaal al jong leeft op het eiland.

Veiligheid voorop

Aanleiding voor de gastles is veiligheid. In 2023 startte Rijkswaterstaat met het opspuiten van zand bij de proefvakken en inmiddels wordt er zand aangebracht bij de hele West- en Zuidkade. Dat gebeurt met een sproeiponton en graafmachines die over het water naar het eiland zijn verplaatst.

Iedere keer als een nieuwe zandlaag is aangebracht, ontstaat er een tijdelijk risico op drijfzand. Om te voorkomen dat kinderen in onveilige situaties belanden, wordt de locatie afgezet en staat er een waarschuwingsbord. Om het echt helemaal veilig te houden, hebben we ook de hulp van de kinderen nodig om die hekken te respecteren. Dit wordt helemaal belangrijk als de hele dijk aan de West- en Zuidkade de komende jaren wordt versterkt.

Strandje Bukdijk

De aannemer houdt het strandje aan de Bukdijk in stand tijdens de dijkversterking, zodat de kinderen, inwoners en bezoekers altijd een mogelijkheid hebben om te zwemmen. De Bukdijk is bij leerlingen vooral bekend vanwege het strandje, maar ook vanwege de speelhut die de kinderen daar zelf hebben gebouwd.

De Haan kon melden dat deze hut het komende jaar nog kan blijven staan, maar dat met de ouders en opa's van de kinderen is afgesproken dat deze speelhut daarna verwijderd moet worden. Wel komt er over ongeveer 2 jaar op de Bukdijk een speciale vogelkijkhut. Vanuit daar kun je de vele bijzondere vogels op Marken goed zien.

Oog voor beschermde dieren

Bij de dijkversterking wordt ook rekening gehouden met de bescherming van diersoorten die op Marken leven. De meeste leerlingen hadden al eens de ringslang gezien die veel voorkomt op het eiland. ‘Omdat het een beschermde diersoort is, moet we er rekening mee houden bij het bouwen van de dijk’, legt De Haan uit.

Geluid van een rugstreeppad

Een leerling wil weten waar de zwarte schermen langs de dijk voor zijn. ‘Dat is voor bijvoorbeeld de rugstreeppadden. Die verschuilen zich graag in het zand. De zwarte schermen langs de dijken moeten voorkomen dat padden zich in het zand nestelen.’

Goed, de laatste vraag dan. ‘Meneer, kunt u zelf het geluid van een rugstreeppad nadoen?’ Helaas, de aannemer is beter in dijken bouwen dan padden nadoen. Gelukkig voor de leerlingen was het echte geluid via internet zo te vinden.