Nieuwsbericht

Heinenoordtunnel dicht? Dit zijn de alternatieven

Gepubliceerd op: 18 juli 2024, 14.21 uur

Van vrijdag 26 juli tot en met vrijdag 9 augustus 2024 is de Heinenoordtunnel dicht. Vanwege vakantie is het dan minder druk op de weg, maar toch moet het verkeer rekening houden met extra reistijd. 

In de spits kan die oplopen tot 60 minuten. Om te voorkomen dat u in de file komt, zijn er verschillende alternatieven. We lichten ze hier kort toe.

Werk thuis als het kan

Niet iedereen kan thuiswerken, dat snappen we. Toch is het beste alternatief om niet in de file te komen te staan: thuiswerken. Misschien kan het niet iedere dag, maar ook als het af en toe is, dan scheelt dat al. Zeker voor de mensen die deze keuze niet hebben. Hoe minder verkeer op de weg, hoe minder de extra reistijd.

Reis anders

Om de hinder te beperken treft Rijkswaterstaat maatregelen. Ook stimuleren we anders reizen en het gebruik van alternatieven.

1. Reis samen en buiten de spits

Samen reizen en buiten de spits reizen zorgen voor minder voertuigen op de weg in de spits. Misschien kunt u carpoolen of afspraken zo plannen dat u niet in de spits de weg op hoeft.

2. Reis met het ov

De lijnbussen blijven rijden door de tunnel in de A29 of door de Tweede Heinenoordtunnel. De bussen rijden doordeweeks volgens een pendeldienstregeling. Voor een rit betaalt u het actietarief van € 2.

  • Pendel A rijdt van busstation Heinenoord naar Rotterdam Zuidplein (metrostation RET) en andersom. Op Rotterdam Zuidplein kunt u bijvoorbeeld overstappen op de metro naar Rotterdam Centraal of Den Haag.
  • Pendel B rijdt van Busstation Heinenoord naar Rotterdam Lombardijen (trein-tramstation RET) en andersom. Vanaf Rotterdam Lombardijen rijden er treinen richting Rotterdam en Den Haag.
  • Pendel C rijdt van busstation Heinenoord naar treinstation Barendrecht en andersom. Hier kunt u overstappen op de trein naar Dordrecht, Rotterdam Centraal of Den Haag.

De bussen rijden frequenter, ook in spits in de Hoeksche Waard. Vooral de pendelbus naar Rotterdam Zuidplein rijdt zeer frequent: elke 3 minuten tijdens de spits. De pendelbussen naar de andere stations rijden elk 5 keer per uur.

Omdat de bussen niet hoeven om te rijden en de dienstregeling goed aansluit op ander ov, is reizen met het ov een goed alternatief voor de auto. En u bespaart er ook nog brandstofkosten en wellicht parkeerkosten mee!

Kijk voor de dienstregeling op de website van Connexxion of gebruik de reisplanner van 9292 of de NS. Een OV-chipkaart is niet nodig om met de bussen te reizen. U kunt in- en uitchecken met een contactloze betaalpas, creditcard of mobiel.

3. Pak de fiets

Voor kortere afstanden of in combinatie met het ov is de (elektrische) fiets een alternatief. Om fietsen extra te stimuleren zijn er speciale acties:

  • Gratis oversteek voor (brom)fietsers bij de pont tussen Nieuw-Beijerland - Hekelingen, tussen Putterhoek - Zwijndrecht en de pont Rhoonsveer die vaart tussen Rhoon, Oud-Beijerland, Spijkenisse en Oude Tol. De vaartijden van de pont bij Puttershoek en Rhoonsveer zijn uitgebreid.
  • Sparen voor beloningen met de Slim Reizen Challenge via de Dumoco+app (voor Apple of Android). Elke keer als u fietst, of tijdens afsluitingen met het ov reist of thuiswerkt, spaart u punten. Die kunt u omwisselen voor aantrekkelijke beloningen of doneren aan een goed doel.
  • U kunt 2 weken gratis een speed-pedelec uitproberen. Bevalt deze en schaft u na de proefperiode een speed pedelec of e-bike aan, dan krijgt u € 325 korting (€ 100 op de aanschaf en € 225 op onderhoud en accessoires).
  • 10% korting op accessoires en onderhoud voor inwoners en werknemers van de Hoeksche Waard bij deelnemende fietsenzaken.
  • Korting op deelfietsen en extra fietshubs met e-bikes die u voor € 2,50 kunt huren. De hubs zijn op locaties waar de e-bikes in combinatie met de veerverbindingen of het openbaar vervoer een logisch alternatief vormen de auto. De locaties zijn:
  • Puttershoek: Oosthavenzijde 1, 3297 LD Puttershoek

    Busstation Heinenoord: Reedijk 3274 KE Heinenoord

    Oud-Beijerland: Oostkade 24, 3261 KL Oud-Beijerland

    Nieuw-Beijerland: fietsenstalling Scheepswerf, 3264 LC Nieuw-Beijerland

  • Tijdens de afsluiting in de zomer krijgt u met uw fiets 50% korting op de Waterbus in de regio Drechtsteden-Rotterdam. Ga naar de website van de Waterbus en voer tijdens het kopen van uw ticket de kortingscode HEINENOORD-733B8F in.

Meer informatie over alle fietsacties vindt u op de website van Zuid-Holland Bereikbaar en op onze pagina A29: renovatie Heinenoordtunnel.