Werkzaamheden

Kreekraksluizen gestremd; 5 augustus - 27 september 2024

Gepubliceerd op: 1 juli 2024, 13.16 uur

We voeren groot onderhoud uit op het Kreekraksluizencomplex. Van 5 augustus tot en met 27 september 2024 is de oostkolk daarom gestremd. Dit zorgt voor langere wachttijden voor de scheepvaart.

Tijdens de werkzaamheden wisselen we de haal- en omloopkabels van de 2 hefdeuren in de oostkolk. Ook conserveren we de sluisdeuren en voeren we onderhoud uit aan de geleideconstructies in de wanden van de kolk. De westkolk blijft deze periode beschikbaar.

Hinder voor de scheepvaart

Omdat tijdens de werkzaamheden van 5 augustus tot en met 27 september slechts 1 kolk beschikbaar is, kunnen de wachttijden voor de scheepvaart oplopen tot ongeveer 10 uur. Recreatievaart wordt geadviseerd tijdens deze stremming de Kreekraksluizen te mijden.

Om voldoende ruimte voor wachtende schepen beschikbaar te maken worden de ligplaatsen in de vluchthaven van Tholen ingezet als wachtplaats, tijdens de stremming van de oostkolk. Schepen mogen er in die periode maximaal 24 uur blijven liggen.  

Extra scheepvaartbegeleiding

Vanaf 12 augustus wordt er extra aanbod van scheepvaart verwacht op het Schelde-Rijnkanaal vanwege de stremming van het Julianakanaal in Zuid-Limburg.

We zetten daarom extra scheepvaartbegeleiding in, zetten extra in op informatievoorziening over wachttijden via Dynamische Route Informatiepanelen langs de vaarweg en verspreiden dan uurberichten via verkeersposten. Dit zodat schippers tijdig kunnen beslissen of omvaren een eventueel betere optie is.

Omvaren is mogelijk via sluis Hansweert en de Krammersluizen. Scheepvaart is geïnformeerd over de stremming via een Bericht Aan de Scheepvaart (BAS) en de website Vaarweginformatie.

Werkzaamheden Keerkraksluizen

De deuren van de Kreekraksluizen openen verticaal: ze worden met haalkabels opgetild tussen 2 heftorens. De haalkabels en bijbehorende veerbuffers hebben het einde van hun levensduur bereikt en worden daarom vervangen.

Andere werkzaamheden die we uitvoeren, bestaan uit het voorzien van een nieuwe conservering van de sluisdeuren. Hierbij verwisselen we steeds een huidige deur met een eerder geconserveerde sluisdeur.

In dezelfde periode worden ook de deurgeleidingen gereviseerd, en wordt er onderhoud uitgevoerd aan elektromotoren.

Meer informatie Kreekraksluizen

Meer informatie over de werkzaamheden vindt u op de projectpagina.

Heeft u vragen of opmerkingen, neem dan contact met ons op.