Nieuwsbericht

Meedenken met plannen voor nevengeul rond stuw Grave

Gepubliceerd op: 23 augustus 2024, 11.00 uur

We willen aan de Gelderse kant rond stuw Grave in de gemeente Heumen een nevengeul aanleggen. Deze moet gaan dienen als leefgebied voor waterplanten en -dieren die stromend water nodig hebben.

De plannen hebben alles te maken met het verbeteren van de ecologische waterkwaliteit van de Maas. Dat doen we vanuit de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Een specifiek dilemma bij de Maas is dat door de komst van de 7 stuwen de natuurlijke stroming in de rivier verstoord is geraakt.

Veel flora en fauna die stromend water nodig hebben voor hun voortbestaan zijn daardoor flink in aantal achteruit gegaan, of zelfs helemaal verdwenen. Het is de bedoeling de rustig stromende nevengeul om stuw Grave heen in het gebied Coehoorn tussen Overasselt en Nederasselt aan beide kanten aan te takken aan de Maas.

Dit noemen we daarom een stuwpasserende nevengeul. Deze ingreep zorgt ervoor dat de biodiversiteit weer toeneemt in en rondom het water.

Waar kunt u over meedenken?

Als formele start van dit project is een Kennisgeving Voornemen & Kennisgeving Participatie gepubliceerd in de Staatscourant. Daarmee wordt de brede omgeving uitgenodigd mee te denken over de uitwerking en inpassing van Geul Coehoorn.

Het is bijvoorbeeld mogelijk ideeën voor de oplossing aan te leveren en/of aan te geven hoe u betrokken wilt worden bij het project. Reageren kan tot en met woensdag 2 oktober 2024. In de kennisgeving staat beschreven aan welke randvoorwaarden een eventueel alternatief voorstel moet voldoen.

Ook staat er uitgelegd op welke manieren u kunt reageren. Dat kan digitaal, mondeling of schriftelijk. Het participatie-en communicatieplan ligt eveneens ter inzage. Dat geeft aan hoe we inwoners, bedrijven, andere overheden en belangenvertegenwoordigers bij dit project betrekt. Op dat plan kunt u ook reageren.

Documenten inzien

Informatie over dit project en de bijbehorende documenten, staat tot en met 2 oktober 2024 online op de website Platformparticipatie. Op papier zijn de stukken tot diezelfde datum op afspraak te bekijken op het kantoor van Rijkswaterstaat in Den Bosch of het gemeentehuis van Heumen.

Inloopbijeenkomst

Op woensdag 11 september 2024 organiseren we een inloopavond in Dorpshuis Ons Huis, Kerklaantje 17, 6612 BB in Nederasselt. Belangstellenden zijn van harte welkom om tussen 19.30 - en 22.00 uur binnen te lopen en met medewerkers van Rijkswaterstaat en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV in gesprek gaan over de plannen voor Geul Coehoorn.

Deze bijeenkomst wordt ook gebruikt om ideeën, oplossingsrichtingen en kansen op te halen.

Meer weten of vragen?

Voor vragen over de procedure rond de Kennisgeving kunt u bellen naar de directie Participatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat via telefoonnummer 070-456 96 07. Voor inhoudelijke vragen over dit project kunt u contact opnemen met Rijkswaterstaat.

Op de website Samenwerken aan Riviernatuur vindt u informatie over alle actuele maatregelen voor ecologisch herstel van de Maas vanuit de Kaderrichtlijn Water (via de klikbare kaart op de pagina Maas).