Nieuwsbericht

Onderhoud stuw Linne; 19 - 23 augustus en 9 - 20 september 2024

Gepubliceerd op: 15 augustus 2024, 16.41 uur

Aan stuw Linne vindt grootschalig onderhoud plaats. Deze werkzaamheden geven hinder voor (brom)fietsers en voetgangers. Van 19 tot en met 23 augustus en van 9 tot en met 20 september 2024 is de brug afgesloten en worden de gebruikers omgeleid. Het werk wordt uitgevoerd door Mourik Infra.

Het onderhoud aan stuw Linne vindt plaats aan het zogenoemde stoney gedeelte van de stuw. Dat is het deel van de stuw met de betonnen pijlers. Tussen de pijlers hangen stalen schuiven.

Aan de bovenkant van het stoney gedeelte loopt een stalen vakwerkbrug. Hierin zit het mechanisme verwerkt, waarmee de schuiven kunnen worden geregeld en bediend. Dit gebeurt vanuit de bediencentrale in Maasbracht.

Planning en hinder stuw Linne

De vakwerkbrug is verwijderd om op een andere locatie te worden onderhouden. Om deze weer terug te plaatsen wordt de fietsbrug afgesloten voor (brom)fietsers en voetgangers. Het gaat om de volgende periodes:

  • Van maandag 19 tot en met vrijdag 23 augustus 2024 is de fietsbrug afgesloten in verband met hijswerkzaamheden. De fietsbrug gaat er deze week fysiek niet uit.
  • Van maandag 9 tot en met vrijdag 20 september 2024 gaat de fietsbrug er fysiek wel uit. Dan wordt de opgeknapte vakwerkbrug terug geplaatst.

Tijdens de periodes dat de fietsbrug niet bruikbaar is, leiden we (brom)fietsers en voetgangers om. De route wordt aangegeven met verkeersborden.

Werkzaamheden in 2024, 2025 en 2026

Het totale onderhoud aan het stoney deel van de stuw is verdeeld over 3 jaar. Ieder jaar voeren we tijdens de laagwaterperiode, die ongeveer loopt van half april tot half oktober, onderhoud uit. Na afloop van deze 3 jaar zijn onder meer alle schuiven vervangen, de bedienbruggen (vakwerkbruggen) gerenoveerd en de aandrijflijn vervangen.

Einde levensduur Maasstuwen

De 7 Maasstuwen naderen het einde van hun levensduur. Daarom is groot onderhoud of mogelijk vervanging nodig. We onderzoeken voor elke stuw welke aanpak geschikt is om deze weer vele jaren mee te kunnen laten gaan. De stuwen kunnen niet allemaal tegelijk worden aangepakt, dit gaat in fases. Meer informatie over de werkzaamheden vindt u op de pagina Maas: project GRONST; groot onderhoud stuwen.