Nieuwsbericht

Groot onderhoud Zeeburgerbruggen Ring A10 Noord afgerond

Gepubliceerd op: 9 september 2024, 13.49 uur

Rijkswaterstaat heeft het groot onderhoud aan de Zeeburgerbruggen afgerond. De Ring A10 Noord richting Amsterdam-Oost is op maandag 9 september 2024 05.00 uur weer open gesteld voor het verkeer. Ook de wisselbuis van de 2e Coentunnel is na weken van onderhoud weer beschikbaar.

Sinds 20 juli 2024 voerde Rijkswaterstaat groot onderhoud uit aan de Zeeburgerbruggen. In 2 fases is het asfalt vernieuwd en zijn de voegovergangen vervangen. De eerste 3,5 week is gewerkt aan de buitenring richting Amsterdam-Noord. De afgelopen 3,5 week was de binnenring richting Amsterdam-Oost dicht.

Nieuw asfalt Zeeburgerbruggen

Het nieuwe asfalt op de Zeeburgerbruggen bestaat voor 50% uit gerecycled asfalt. Ook is dit asfalt met minder energie geproduceerd en gelegd. Het groot onderhoud aan de Zeeburgerbruggen is onderdeel van de Koploperaanpak Duurzame Wegverharding. Hiermee besteden we werk aan waarbij de duurzaamheidslat voor asfalt extra hoog ligt. Uitgangspunten van deze aanpak zijn: CO₂-reductie en minder gebruik van primaire grondstoffen.

Voegovergangen Zeeburgerbruggen

Naast nieuw asfalt hebben de Zeeburgerbruggen (A10) tijdens het groot onderhoud ook nieuwe voegovergangen gekregen. Dit zijn in Nederland de grootste voegovergangen, waarbij stalen vingers in elkaar haken. De oude voegovergangen waren 40 jaar oud.

De nieuwe voegovergangen zijn nog niet eerder in Nederland bij zo’n grote voeg toegepast: ze overbruggen een 0,5 m tussen de 320 m lange hoofdbrug en de 864 m lange aanbrug. Deze 20 m lange voegovergangen wegen ongeveer 18 ton per stuk.

2e Coentunnel en Zeeburgertunnel

Deze zomer is er ook groot onderhoud uitgevoerd in de 2e Coentunnel en Zeeburgertunnel. In de 2e Coentunnel is de brandwerendheid verbeterd in de wisselbuis. Over een lengte van ongeveer 600 m zijn hittewerende platen aangebracht.

Vanwege het onderhoud aan de Zeeburgerbruggen is de Zeeburgertunnel ook meteen aangepakt. Daar is het asfalt bijvoorbeeld vervangen, zijn er nieuwe camera’s opgehangen, is de vluchtroute gerenoveerd en zijn er voegovergangen vervangen.

Overzicht werkzaamheden Rijkswaterstaat

Na 9 september 2024 gaan de werkzaamheden van Rijkswaterstaat verder. Zo duren de werkzaamheden aan de A7 brug Purmerend nog tot halverwege oktober 2024. Ook gaan de werkzaamheden aan de A9 wegverbreding Badhoevedorp-Holendrecht en A10 Zuidasdok gewoon verder. In het najaar zijn hier verschillende wegafsluitingen voor.

Het vervangen van de geluidschermen Ring A10 Noord is maandag 2 september 2024 begonnen. Deze duren een jaar. Tijdens de werkzaamheden rijdt het verkeer over versmalde rijstroken met een snelheidsbeperking van 90 km/h. In 2025 gaat Rijkswaterstaat verder met groot onderhoud aan onder meer de 2e Coentunnel, de A1 en A4.