Werkzaamheden

Haven Marken: Zuidelijke Havendam, steigers en beschoeiing aangepakt

Gepubliceerd op: 20 september 2024, 09.21 uur

In de winter van 2024 en 2025 werkt aannemerscombinatie Hof op Marken (CHoM) aan de haven op Marken. Dat is nodig, want veel materiaal is er verouderd of zelfs aan het einde van de levensduur.

Het werk is onderdeel van de dijkversterking Marken. Eind oktober 2024 starten we met het herstraten van de achterkant van de Zuidelijke Havendam. Klinkers worden verwijderd zodat we de ondergrond weer stevig en egaal kunnen maken. Omdat de klinkers nog in prima conditie zijn, legt de aannemer dezelfde klinkers weer terug.

Steigers

In de haven gaan we tussen half oktober 2024 en eind januari 2025 2 steigers één-op-één vervangen: de Rijksloopsteiger en de Middelbregsteiger. Ze behouden daarmee dezelfde afmeting en uitstraling. Ook knapt de aannemer het middeneiland op, dat grenst aan de Middelbregsteiger.

Beschoeiing

Begin 2025 wordt de beschoeiing achter de Taanketel en LEZZ tot aan de inlaat vernieuwd. Op de kade vervangen we 3 oude bolders voor nieuwe. Zo kunnen boten hier aanmeren. Langs de kades vervangt de aannemer de dekplanken, zodat u daar weer veilig aan wal kunt stappen vanaf een (plezier)boot.

Rustige periode

We voeren het werk bewust de komende periode uit, nu het relatief rustig is op Marken. De aannemer bereidt zoveel mogelijk materiaal van de steigers voor in de werkplaats om lokale (geluid)hinder te voorkomen. Voor de herstraatwerkzaamheden gebruiken we elektrisch materieel. Door materiaal over het water aan te voeren, belasten we het wegennet van Marken niet.

Afgeschermde werkvakken

Om de veiligheid bij de steigers te waarborgen, werken we daar met zogeheten veiligheidscirkels. Dat zijn afgeschermde werkvakken waarbinnen zich tijdens hijswerkzaamheden enkel personeel mag begeven. Mocht het nodig zijn, dan richten we alternatieve looproutes in.

Hulp bij de juiste route

Een omgevingssteward van de aannemer is tijdens werktijden aanwezig om mensen de juiste route te wijzen en om mogelijke vragen te beantwoorden. Uiteraard kunnen de hulpdiensten altijd langs het werk.

Volgend jaar volledige herstrating Haven

Ook voor de volgende winterperiode (2025-2026) staan er plannen op stapel. De rijbaan en de trappen in de Haven worden volgend jaar volledig herstraat. Ook plaatsen we dan nieuwe bankjes, prullenbakken en overige voorzieningen. En we ronden werkzaamheden voor het strandje in de haven af.