Werkzaamheden

Onderhoud stuw Belfeld van start

Gepubliceerd op: 6 september 2024, 11.36 uur

Vanaf maandag 9 september 2024 start Rijkswaterstaat met onderhoud aan stuw Belfeld. De bijna 100 jaar oude stuw is toe aan een flinke opknapbeurt.

De grootste werkzaamheden kunnen alleen tijdens de laagwaterperiode worden uitgevoerd. Daarom worden de werkzaamheden opgesplitst in fases. De 1e fase begint op 9 september en duurt tot 4 oktober 2024. Aannemer Mourik Infra verlegt de kabels voor de bediening van de stuw door het aanleggen van een tijdelijke TI-bypass.

Dit doen ze voor zowel de westelijke als oostelijke stuwopening. Deze bypass zorgt ervoor dat de stuw operationeel blijft als straks het groot onderhoud in de volgende fase van start gaat.

Laagwater periode 2025

Vanaf april 2025 tot en met half oktober 2025 begint de volgende laagwater periode en start het grootste werk aan stuw Belfeld. De stuw heeft 2 bedieningsbruggen. Beide bruggen worden gedemonteerd en op een productlocatie geconserveerd.

De westelijke brug is als eerste aan de beurt. In 2026 is eerst nog een aanpassing nodig van de TI-bypass aan de oostelijke stuwopening voordat het groot onderhoud van de oostelijke bedieningsbrug in 2027 kan plaatsvinden.

Werkzaamheden bedieningsbruggen stuw Belfeld

In de bedieningsbruggen zit het mechanisme verwerkt waarmee de schuiven kunnen worden ingesteld. Dit gebeurt vanuit de bediencentrale in Maasbracht. We vernieuwen ook deze schuiven waarmee de afvoer van water wordt geregeld.

Verder brengen we een nieuwe aandrijving aan. Om de werkzaamheden uit te voeren, wordt de stuwopening drooggezet. In de drooggezette kuip voeren we ook betonreparaties uit.

Werkzaamheden 2024 tot en met 2027

We verdelen het totale onderhoud aan de stuw over 3 jaar. Ieder jaar werken we tijdens de laagwaterperiode, die ongeveer loopt van half april tot half oktober. Na afloop hebben we onder meer alle schuiven vervangen, de bedienbruggen gerenoveerd en de aandrijflijn vervangen.

Einde levensduur stuwen

De stuwen in de Maas naderen het einde van hun levensduur. Daarom is groot onderhoud of mogelijk vervanging nodig. We onderzoeken voor elke stuw welke aanpak geschikt is om deze weer vele jaren mee te kunnen laten gaan. De stuwen kunnen niet allemaal tegelijk worden aangepakt, dit gaat in fases.

Meer informatie over de werkzaamheden vindt u op de pagina Maas: GRONST; groot onderhoud stuwen.