Nieuwsbericht

Reparatiewerkzaamheden ‘lange fuik’ veerhaven Texel afgerond

Gepubliceerd op: 18 september 2024, 10.32 uur

Rijkswaterstaat heeft in de week van 16 september 2024 de reparatiewerkzaamheden in de Texelse veerhaven afgerond. Het gaat om werkzaamheden aan de ‘lange fuik’, een drijvende steiger naast de heftoren, die helpt om de veerboten van TESO goed aan te laten meren.

In 5 weken tijd zijn er enkele honderden bouten vervangen en tientallen scheuren gelast. Dankzij de reparaties kan de fuik weer een aantal jaren mee.

De fuik in de veerhaven van Texel was na vele jaren dienst aan onderhoud toe. Met behulp van een groot ponton, een kraan van 60 ton en een werkboot hebben we de reparaties aan de bouten en scheuren uitgevoerd. Een ploeg van tientallen medewerkers onder leiding van hoofdaannemer De Jong Zuurmond heeft in totaal 25 nachten doorgewerkt.

De werkzaamheden werden ’s nachts uitgevoerd, zodat overdag de veerboten konden blijven varen. Voor de uitvoering van de werkzaamheden heeft Rijkswaterstaat samengewerkt met de specialisten van CT de Boer en een team van lokale aannemers.

Groot onderhoud

Sinds het voorjaar van 2024 voeren we geregeld onderhoud uit aan de veerhavens van Texel en Den Helder. Een aantal onderdelen van de veerhavens zijn aan het einde van hun levensduur. Naast de fuik wordt er in 2024 en de komende jaren ook gewerkt aan onder andere de hijsinstallaties en de bufferschotten.

Deze werkzaamheden vinden zo veel mogelijk plaats buiten de dienstregeling van TESO. Dankzij het groot onderhoud kunnen de veerhavens de komende jaren veilig in gebruik blijven, totdat op termijn beide aanlandinrichtingen worden vervangen.