Werkzaamheden

Zandkreeksluis gestremd tot 30 september 2024, daarna volledig in gebruik

Gepubliceerd op: 17 september 2024, 09.59 uur

De algehele stremming van de Zandkreeksluis wordt verlengd tot 30 september 2024 07.00 uur. Daarna wordt de Oosterscheldebrug weer in gebruik genomen voor wegverkeer en het reguliere bedienregime van de Zandkreeksluis voor scheepvaart hervat.

Tijdens de extra dagen stremming voor scheepvaart, worden direct voor het verzakte sluishoofd stenen gestort. De stenen ondersteunen de damwanden bij het oostelijke sluishoofd. Door de verzakking van het oostelijke sluishoofd van de Zandkreeksluis staat er veel druk op de damwanden onderaan het sluishoofd.

Door 900 ton breukstenen aan beide zijden van de sluis te storten ondersteunen we de damwanden en beschermen we de dijk. Het storten van de stenen is een tijdelijke maatregel, en zorgt ervoor dat weg- en vaarwegverkeer de Zandkreeksluis vanaf 30 september 2024 veilig en ongehinderd kan passeren.

Vanwege de vernieuwing van de slijtlaag van de Oosterscheldebrug was er al een stremming voor scheepvaart van kracht van 16 tot en met 24 september 2024. Die wordt ook benut voor het storten van breuksteen, en vanwege deze werkzaamheden verlengd tot 30 september 07.00 uur.

Daarna wordt de Oosterscheldebrug weer in gebruik genomen voor wegverkeer en het reguliere bedienregime van de Zandkreeksluis voor scheepvaart hervat.

Verzakking oostelijke sluishoofd

In mei 2024 is tijdens werkzaamheden aan de Oosterscheldezijde van de Zandkreeksluis een verzakking van het oostelijke sluishoofd geconstateerd. Door een recentelijke versnelling in de verzakking zijn sinds 5 september 2024 beperkingen voor scheepvaartverkeer van kracht, en is er extra hinder voor wegverkeer.

Een team van experts doet nu onderzoek naar de oorzaak van de verzakking. Onder andere grondboringen, sonderingen en metingen van de waterdruk moeten een beeld geven van de bodem onder en rondom de sluis. Het achterhalen van de oorzaak en het uitwerken van een aanpak voor de lange termijn vraagt nog om de nodige tijd.

Om het weg- en vaarwegverkeer veilig en ongehinderd de sluis te laten passeren worden de damwanden bij het oostelijke sluishoofd ondersteund met breukstenen.

Omgeving

Stakeholders en brancheverenigingen worden geïnformeerd door de betrokken omgevingsmanager van Rijkswaterstaat. Heeft u vragen of opmerkingen over de werkzaamheden, neem dan contact met ons op.