Nieuwsbericht

1e stuwopening in Grave weer open na vervanging jukken

Gepubliceerd op: 2 oktober 2024, 09.11 uur

Het is een indrukwekkend gezicht, de metershoge blauwe jukken (staanders) van de stuw in Grave. Aannemers Mourik en Swarco vervangen voor Rijkswaterstaat alle 20 jukken en 60 schuiven in de stuw. De teller staat momenteel op 11 vervangen sets, wat betekent dat 1 deel volledig klaar is.

2 stuwopeningen

De stuw in Grave bestaat uit 2 openingen met gezamenlijk 20 jukken. Tussen 2 jukken zitten steeds 3 schuiven. Deze schuiven kunnen op en neer bewogen worden tussen de jukken om meer of minder water van de Maas door te laten. Zo kan het water aan beide zijden van de stuw op peil gehouden worden.

Afgelopen week is de laatste set van de 1e stuwopening vervangen. Dit betekent dat deze stuwopening weer volledig in gebruik genomen wordt om de afvoer van de Maas de reguleren. Er wordt direct gestart met de andere stuwopening.

Volgens de planning zijn eind dit 2024 alle jukken en schuiven vervangen, zonder hinder voor weg- of scheepvaartverkeer.

Efficient werken

Het vervangen van 1 set (een juk met 3 schuiven) duurt 2 weken. Hieronder valt het samenstellen van het nieuwe juk aan de wal, het demonteren van de oude set, het monteren van de nieuwe set en het overzetten en afstellen van het aandrijfwerk.

Hierna kan dit werk opnieuw beginnen bij het volgende juk. Om vlot te werken, start de aannemer iedere week met een nieuw juk. Er worden ook meteen voorbereidingen getroffen voor het vervangen van verschillende aandrijfwerken in 2025.

Meer informatie stuw Grave

Rijkswaterstaat Zuid-Nederland werkt continu aan het beheren en onderhouden van de Maas en de kanalen in Noord-Brabant. Dit doen we om de vaarwegen vlot en veilig bevaarbaar te houden voor de scheepvaart. Veel bruggen, tunnels, sluizen en viaducten zijn gebouwd in de vorige eeuw en moeten daarom onderhouden worden.

Intensieve belasting en zwaar(der) verkeer kunnen soms voor storingen in systemen zorgen en vragen om renovatie en vervanging van een groot aantal van deze objecten. Kijk voor meer informatie op de projectpagina Onderhoud Maas en kanalen Noord-Brabant en Limburg of neem contact met ons op.