Werkzaamheden

Groot onderhoud aan bruggen in de Afsluitdijk

Gepubliceerd op: 24 oktober 2024, 15.48 uur

We voeren van 4 november tot en met 15 december 2024 groot onderhoud uit aan de bruggen in de Afsluitdijk om de steeds vaker optredende storingen grondig aan te pakken. In deze periode ondervindt de scheepvaart 4 weken hinder doordat 1 of beide doorvaartopeningen zijn gestremd.

Groot onderhoud bruggen Afsluitdijk

De bruggen in Kornwerderzand en Den Oever zijn technisch gesproken aan het eind van hun levensduur. Omdat de vervanging nog even op zich laat wachten, plegen we de komende jaren groot onderhoud aan delen van de bruggen. Zo wordt de levensduur verlengd en de storingsgevoeligheid verminderd.

Werkzaamheden bruggen Afsluitdijk

De draaibruggen moeten precies goed liggen bij het openen en sluiten. Als de brug niet goed ligt, ontstaat een storing. We vervangen de remmen en stootbuffers. De nieuwe remmen zorgen ervoor dat de brug bij het openen goed op zijn plek landt. Bij het sluiten vangen de nieuwe stootbuffers de brug juist weer op.

Hierdoor staat de brug in de juiste stand en dat voorkomt storingen. Daarnaast voeren we werkzaamheden uit om de brug soepeler te laten lopen. Tot slot repareren we de stalen dekplaat van de noordbrug bij Kornwerderzand.

Hinder en omleidingen scheepvaart

Van 4 november tot en met 16 december 2024 ondervindt scheepvaart hinder bij de Stevin- of Lorentzsluizen. Bij een gedeeltelijke vaarwegstremming is 1 van de 2 doorvaartopeningen beschikbaar. Scheepvaart moet in dit geval rekening houden met langere wacht- of extra vaartijd.

Bij het Lorentzcomplex vindt ook een volledige stremming van 2 weken plaats. In deze periode kan de scheepvaart via de Stevinsluis bij Den Oever omvaren. Houd rekening met de omvaartijd.

  • 4 november 06.00 tot en met 18 november 2024 05.59 uur: Lorentszluizen, Kornwerderzand, vaarweg gedeeltelijk gestremd
  • 4 - 8 november 2024 dagelijks van 07.30 - 16.00 uur: bruggen A7 Den Oever, 1 doorvaartopening beschikbaar
  • 18 november 06.00 tot en met 2 december 2024 05.59 uur: Lorentzsluizen, Kornwerderzand, vaarweg volledig gestremd
  • 2 december 06.00 tot en met 15 december 2024 23.00 uur: Stevinsluis Den Oever, vaarweg gedeeltelijk gestremd

Hinder en omleidingen voor wegverkeer

De A7 over de Afsluitdijk blijft toegankelijk tijdens de werkzaamheden. Bij een gedeeltelijke vaarwegstremming kan de brug langer of vaker geopend worden, waardoor het wegverkeer hinder ervaart.

Hinder op uw route?

Check voor vertrek de hinder op snelwegen en diverse N-wegen van Rijkswaterstaat

Zoek op route of wegnummer

Meer informatie stremmingen Afsluitdijk

Afhankelijk van het verloop en de weersomstandigheden kunnen de werkzaamheden en de stremming korter of langer duren. Ga voor actuele informatie naar de website Vaarweginformatie. Voor vragen kunt u contact opnemen met het Loket Afsluitdijk.