Nieuwsbericht

Bewoners van harte welkom op nieuwe bewonersbijeenkomst!

Gepubliceerd op: 17 oktober 2024, 09.18 uur

Het projectteam van het Julianakanaal organiseert een tweede informatieavond op 5 en 6 november 2024. Tijdens deze avond praten we omwonenden en belanghebbenden graag bij over de laatste ontwikkelingen van het Julianakanaal-project.

Op 5 november 2024 is er een bewonersbijeenkomst in Obbicht, in zaal Concordia. Een dag later, op 6 november 2025, is er eenzelfde bijeenkomst in het Multifunctioneel Centrum (MFC) Berg aan de Maas.

Belangstellenden worden op de hoogte gehouden van de verrichte werkzaamheden, wat de uitdagingen waren en wat de verdere planning is. Vanzelfsprekend is er ruimte om vragen te stellen aan medewerkers van Rijkswaterstaat en Van den Herik-Sliedrecht. Op elke bijeenkomst geven we 2 keer dezelfde presentatie: om 19.00 en om 20.00 uur.

Finishing touch

Om alvast een tipje van de sluier op te lichten, brachten we een bezoek aan omgevingsmanager Jacques Timmermans.

‘Nu het water uit het kanaal is en de tijdelijke dam zich een beetje gezet heeft, zijn we bezig met de finishing touch van de dam. Om ervoor te zorgen dat er geen water meer door de dam kan sijpelen, vulden we de laatste kieren op met extra klei. Ook komt er ter versteviging nog een laatste zinkstuk op de bovenkant van de dam. Dan weten we zeker dat het wegpompen van het water niet voor niets is geweest.’

Verschillende soorten werkzaamheden

Eind september 2024 konden veel mensen aanschouwen hoe we de transportbrug over de Obbichterweg plaatsten. Sinds ruim 3 weken is de Obbichterweg weer open voor verkeer. We gebruiken de brug om grond uit het kanaal af te voeren en om kiezel en breukstenen voor het kanaal aan te voeren.

‘We werken in en rond het kanaal op verschillende plekken tegelijkertijd’, vervolgt Timmermans zijn verhaal. ‘We bereiden de graafwerkzaamheden voor en zijn druk bezig met de aanleg van de werkweg op de bodem van het kanaal. Momenteel rijden we met ‘zwaar geschut’ het kanaal in om te werken aan de daadwerkelijke verruiming van het kanaal. We maakten 5 op- en afritten om met het bouwverkeer het kanaal in te gaan.’

Populieren gekapt

We werken niet alleen in het kanaal, maar ook net erbuiten. Zo zijn de oude verzwakte populieren ter hoogte van de Kanaalweg inmiddels gekapt en is het terrein weer vrijgegeven voor wandelaars. Met houtsnippers van de gekapte populieren creëerden we een pad, zodat mensen uit de buurt daar bijvoorbeeld hun hond weer uit kunnen laten.

Project bouwkuip

Deze week zijn we begonnen met het verwijderen van de defecte bouwkuip. ‘Die stalen damwanden zijn er destijds ingetrild, en worden er nu ook weer uitgetrild’, legt Timmermans uit. ‘Met een draadkraan van zo’n 30 m voeren we dit werk uit. Dit duurt ruim 3 weken en kan wat overlast veroorzaken. Om dit goed te monitoren zijn binnen de invloedssfeer van de trillingen nulmetingen verricht. En op een aantal plekken zijn trillingsmeters geplaatst die de effecten van de trillingen in de gaten houden.’

Vanaf november 2024 beginnen we met de echte opbouwfase. Dan leggen we in het kanaal bentonietmatten aan. Dit zijn waterdichte matten die dienen als nieuwe afdichting van het kanaal. Op die matten komt eerst een beschermlaag van grind, met daarbovenop nog een laag breukstenen. Hierover meer in de volgende nieuwsbrief.