(Beeldtekst: Het vullen en openstellen van het Julianakanaal. Hoe doen we dat?) LEVENDIGE MUZIEK VOICE-OVER: Het verbreden en verdiepen van het Julianakanaal is bijna klaar. Meer dan tweehonderd mensen werkten hier dag in, dag uit aan het droogleggen van het kanaal, het plaatsen van bentonietmatten en het aanbrengen van grind en breukstenen. Een sterk staaltje waterbouw. Nu is het tijd om het water weer terug te laten lopen. 2 miljard liter. Dat doen we geleidelijk en beheerst, zodat de nieuwe stenen op de bodem en de oevers niet verschuiven. (Een animatie.) We beginnen met het bouwen van een pompinstallatie op de tijdelijke dam bij Berg aan de Maas. Vanaf hier voeren buizen het water terug naar het Julianakanaal. Eerst vullen we het kanaal wat langzamer met een klein laagje water. Hierdoor is de bodem extra beschermd. Anders zouden de stenen door de kracht van het water verschuiven. Hierna laten we het water iets harder erin stromen. Dit duurt ongeveer vijf dagen. Dan verwijderen we de pompinstallatie en starten we met het afbreken van de dam. Zodra de dam deels is verwijderd, kunnen er weer schepen door het Julianakanaal. Ook de sluis bij Born gaat dan weer open. Dat gebeurt in drie fases. Eerst de oostkolk, dan de middenkolk. De westkolk blijft voorlopig gesloten. Na dit uitdagende project is het Julianakanaal geschikt voor de grotere scheepvaart en klaar voor de toekomst. Een resultaat om trots op te zijn. (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? Kijk op rijkswaterstaat.nl/julianakanaal. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2025.)
Waarom
- Het Julianakanaal is onderdeel van de Maasroute, een belangrijke scheepvaartroute naar havens in België, Duitsland en Nederland.
- De Maasroute wordt geschikt gemaakt voor de zogenoemde tweebaksduwvaart (klasse Vb-schepen). Dat zijn schepen van 190 m lang, 11,4 m breed en met een maximale diepgang van 3,5 m.
- Hiervoor moeten we het Julianakanaal verbreden en verdiepen.
- Zo zorgen we ervoor dat de Maasroute ook in de toekomst een vaarroute van formaat blijft.
Hoe
26,6 km verdiepen, 11 km verbreden
Het vullen en openstellen van het Julianakanaal | Hoe doen we dat?
Heb ik last van de werkzaamheden?
Tijdens de werkzaamheden is de vaarweg gestremd. Ook is er voor omwonenden tijdelijk geluidoverlast. Dit wordt op tijd gecommuniceerd naar de omgeving.
Stremming Julianakanaal en nadeelcompensatie
In het Julianakanaal zijn de verdiepingswerkzaamheden stilgelegd vanwege een volgelopen bouwkuip. De werkzaamheden om de defecte bouwkuip uit het kanaal te verwijderen zijn 12 augustus 2024 gestart. Het kanaal wordt hiervoor gestremd en drooggelegd. Direct na het verwijderen van de bouwkuip worden ook de verruimingswerkzaamheden afgemaakt. Dit is in april 2025 klaar.
Scheepvaartverkeer, bedrijven en particulieren in de omgeving kunnen nadeel ondervinden door de stremming van het Julianakanaal. Zij kunnen een aanvraag om nadeelcompensatie indienen.
Wanneer
April 2025 | Â Openstelling scheepvaart |
---|---|
Zomer 2025 | Aanleg inspectiepaden, herinrichting Oostelijke Kanaalweg en afvoer stenen gebruikt in dam |
Animatie over verbreden en verdiepen Julianakanaal
Nieuws
