Nieuwsbericht

Definitieve plannen ter inzage voor 14 locaties herstel riviernatuur langs de Maas

Gepubliceerd op: 17 oktober 2024, 15.26 uur

Rijkswaterstaat werkt al geruime tijd aan het verbeteren van de ecologie van de Maas. Denk aan herstel van natuurvriendelijke oevers, beekmondingen en aanleg van nieuwe geulen. Maar de klus is nog niet klaar.

Tot eind 2027 staat er nog een en ander op de planning. Momenteel liggen de definitieve plannen voor 14 nieuwe locaties tussen Rijkel en Oeffelt langs de Zandmaas ter inzage.

De maatregelen zijn onderdeel van de Europese Kaderrichtlijn Water. Het doel: de kwaliteit van ons oppervlaktewater verbeteren, zodat de biodiversiteit toeneemt. Veel oorspronkelijke waterplanten, vissen en kleine diertjes zijn namelijk verdwenen langs de Maas of komen nog maar weinig voor. Dit komt deels doordat de mens het rivierenlandschap door de jaren heen flink heeft veranderd.

Wat gaat er gebeuren?

Op de 14 locaties worden met name geulen aangelegd, die meestal geïsoleerd in de uiterwaard liggen, los van de Maas. Ook de Oude Maasarm bij Heijen krijgt een ecologische impuls. Verder worden de mondingen van de Stepkensbeek en de Looise Graaf heringericht. Deze dienen van nature als kruispunten voor de waternatuur. Ze zijn belangrijk voor vissen als opgroei- en voortplantingsgebied.

De afgelopen jaren is al zo’n 100 km Maasoever ontdaan van de stenen versteviging. In de Zandmaas komt daar nu nog zo’n 2 km bij. De nieuwe natuurvriendelijke oevers zullen geleidelijk veranderen in rivierstrandjes met ondiep water, zoals die vroeger langs de Maas te vinden waren.

Het gaat hier tussen Rijkel en Oeffelt om 2 deelprojecten, elk met een eigen Projectplan Waterwet: deelproject 4 en deelproject 6. Daarin staat precies beschreven wat er gaat gebeuren. Eerder kon er al gereageerd worden op de Ontwerp-Projectplannen.

We hebben daar in totaal 22 zienswijzen op ontvangen en meegewogen in de definitieve Projectplannen. Die liggen nu voor een laatste keer voor iedereen ter inzage tot en met dinsdag 26 november 2024. Bent u het niet eens met een besluit? Dan kunt u als belanghebbende in beroep gaan. De inzagetermijn is gestart op 16 oktober 2024 via het Rijkswaterstaat Publicatieplatform onder ‘Ter inzage’. Daar staat ook hoe u een beroepschrift kunt indienen.

De plannen zijn tevens in te zien op het Rijkswaterstaat-kantoor in Den Bosch (Magistratenlaan 82). Maak hiervoor een afspraak via 088-7974300.

Concreet gaat het om de volgende maatregelen:

Deelproject 4:

Deelproject 6:

Meer weten of vragen?

Voor meer informatie over de procedure rond deze Projectplannen Waterwet kunt u vinden in de Staatscourant van het Koninkrijk der Nederlanden.

Of kijk op de website Samenwerken aan riviernatuur voor meer informatie over het programma Kaderrichtlijn Water Maas, inclusief een klikbare kaart met alle maatregelen die in voorbereiding en uitvoering zijn.