Nieuwsbericht

Waterkwaliteit Waddenzee verbeteren via mosselpoep

Gepubliceerd op: 10 oktober 2024, 17.00 uur

Rijkswaterstaat onderzoekt of mosselen kunnen bijdragen aan het lokaal verbeteren van de waterkwaliteit in de Waddenzee. Voor de pilot wordt de ontlasting van de mosselen opgevangen, waarna monsters worden afgenomen die geanalyseerd worden in een laboratorium.

De mosselen bevinden zich in een korf met daaraan een opvangcapaciteit voor de ontlasting gekoppeld. Voor de proef is 100 kg mosselen verdeeld over die 16 korven in serie-opstelling met elkaar verbonden, waardoor een soort ‘filterinstallatie’ ontstaat. De installatie ligt in een afgelegen deel van de Waddenzee.

Het gaat om een proef van 2 maanden. Dit project maakt deel uit van de Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW) onderwaternatuur.

Werken aan verbeteren waterkwaliteit

We werken op allerlei manieren aan het verbeteren van de waterkwaliteit. Onder meer door het geven van voorlichting, stimuleren van wetgeving, vergunningverlening en toezicht houden door middel van handhaving, wordt getracht te voorkomen dat slecht afbreekbare stoffen in het water van de Waddenzee terecht komen. De ‘mosselpoep-pilot’ kan kennis opleveren voor het verder verbeteren van de chemische waterkwaliteit in de Waddenzee.

Technisch manager PAGW onderwaternatuur Jette Bijlholt van Rijkswaterstaat legt uit: 'Mosselen komen van nature in grote getalen voor in de Waddenzee. Uit eerder uitgevoerde onderzoeken weten we dat ze het water filteren om daar hun eten uit te halen en sediment, met daaraan chemische stoffen, weer uit scheiden.' 

'Daar zitten ook stoffen bij waar wij ook graag van af willen. Denk dan aan zware metalen, PFAS/PFOS en andere chemische stoffen, die normaal gesproken weer als sediment neerdalen in het water van de Waddenzee. Met deze proef willen we kennis opdoen in hoeverre we door het afvangen van mosselpoep schadelijke stoffen uit het water kunnen halen en daarmee lokaal de kwaliteit van het water verbeteren.'

Rijkswaterstaat werkt op allerlei manieren aan het verbeteren van de waterkwaliteit. Onder meer door het geven van voorlichting, stimuleren van wetgeving, vergunningverlening en toezicht houden door middel van handhaving, wordt getracht te voorkomen dat slecht afbreekbare stoffen in het water van de Waddenzee terecht komen. De ‘mosselpoep-pilot’ kan kennis opleveren voor het verder verbeteren van de chemische waterkwaliteit in de Waddenzee. De resultaten worden in 2025 verwacht..

Programma Aanpak Grote Wateren (PAGW) onderwaternatuur

Binnen de Programmatische Aanpak Grote Wateren werken het Rijk, de regio en maatschappelijke organisaties samen aan toekomstbestendige grote wateren. Het programma is opgezet om de ecosystemen in de grote wateren te versterken. Dat helpt de omstandigheden te creëren waaronder de ecologische waterkwaliteit verbetert en de natuur robuuster wordt.

Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voeren in opdracht van de ministeries de afgesproken maatregelen uit. Dat gebeurt in samenwerking met regionale partijen. Op landelijk niveau wordt gezamenlijk voor sturing gezorgd. Projecten worden op regionaal niveau uitgevoerd. De PAGW is in 2018 gestart en loopt tot 2050.