Nieuwsbericht

Grootschalige strooiacties door het hele land

Gepubliceerd op: 22 november 2024, 15.36 uur

21 en 22 november 2024 is Rijkswaterstaat op grote schaal bezig met het bestrijden van de gladheid op de weg. Sinds woensdagavond, 20 november 2024, zijn er honderden strooiwagens op pad. Dat leidde donderdagochtend 21 november 2024 tot de eerste landelijke strooiactie van dit gladheidseizoen.

Ook zijn een Firestorm en de Lavastorm, onze zware calamiteitenmachines, in actie geweest. Hoe pakt Rijkswaterstaat die gladheidbestrijding aan? En wat kun jij zelf doen om veilig van A naar B te komen?

Eerste strooiacties dit strooiseizoen

Rijkswaterstaat is intensief aan het strooien. Dag en nacht wordt er hard gewerkt om de snelweg goed begaanbaar te houden. Sinds woensdagavond, 20 november 2024, zijn er honderden strooiwagens op pad. Samen reden die wagens al ruim 100.000 km over de snelwegen. In totaal is inmiddels bijna 8 miljoen kg zout gestrooid om de gladheid te bestrijden.

Wat doet Rijkswaterstaat tijdens gladheid?

We meten in het winterseizoen continu de temperatuur, vochtigheid en het zoutgehalte van het wegdek. Als gladheid wordt verwacht, gaan we preventief strooien. Het zout zorgt ervoor dat het vriespunt van het vocht op het wegdek met enkele graden daalt en dat sneeuw smelt.

Daarmee bestrijden we de gladheid. We beschikken over 577 strooiwagens (die zo nodig kunnen worden voorzien van een sneeuwschuiver) en 630 sneeuwschuivers.

Inzet lavastorm

Bij bijzondere omstandigheden, zoals ijzel en ijsvorming, kunnen we 4 calamiteitenmachines inzetten: 2 Firestorms, een Lavastorm en een filesproeier. We zetten deze machines in om bijvoorbeeld ijsplaten op de weg te bestrijden.

Zo hebben we 21 november 2024 de Lavastorm ingezet op de ring bij Groningen, op de A1 bij Deventer en de A50 bij knooppunt Waterberg. 1 van de 2 Firestorms heeft gladheid op de N9 boven Alkmaar bestreden.

Wat is de verwachting voor de avond en nacht van 22 november 2024?

In de nacht van 22 november 2024 verwacht het KNMI in het hele land, met uitzondering van het westen, wederom kans op gladheid. Hierbij kan ook een enkele winterse bui vallen. Ook zijn er opklaringen waardoor de temperatuur weer zakt.

We staan paraat om de gladheid te bestrijden, wanneer dat nodig is. Toch kunnen we gladheid nooit helemaal uitsluiten. Wees daarom alert en pas wanneer nodig je rijstijl aan.

Wat kunnen weggebruikers zelf doen?

In het geval van gladheid werkt Rijkswaterstaat werkt met man en macht, 24/7, om die te bestrijden. Maar wat kunnen weggebruikers zelf doen om veilig van A naar B te komen?

  • Houd voor vertrek de weer- en verkeersinformatie goed in de gaten. Via de website Rijkswaterstaat Verkeersinformatie delen we de actuele situatie op de weg.
  • Ben je al op pad? Pas dan wanneer nodig de rijstijl aan.
  • Houd voldoende afstand.
  • Wissel niet onnodig van rijstrook.
  • Geef de strooiwagens de ruimte.

Meer weten over strooiacties?

Alles over waar en hoeveel Rijkswaterstaat strooit vindt u op de website Rijkswaterstaat Strooit.