Nieuwsbericht

Start satellietmonitoring voor milieuverontreiniging in Caribisch Nederland

Gepubliceerd op: 5 december 2024, 11.06 uur

Rijkswaterstaat Zee en Delta en de Dutch Caribbean Coast Guard ontvangen vanaf het najaar van 2024 satellietbeelden van de zee rond Caribisch Nederland via het CleanSeaNet-programma van de European Maritime Safety Agency (EMSA).

Dit programma is gericht op het monitoren van milieuverontreiniging in de Exclusieve Economische Zones (EEZ) van de bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba, evenals die van Curaçao, Aruba en Sint Maarten.

Deze samenwerking vormt een belangrijke stap in de bescherming en het behoud van de maritieme omgeving van Caribisch Nederland. De European Maritime Safety Agency (EMSA), een agentschap van de Europese Unie, richt zich op de veiligheid, beveiliging en vervuiling van de scheepvaart in Europese wateren. Sinds 2007 levert het CleanSeaNet service (CSN) satellietmonitoring voor het opsporen van mogelijke verontreinigingen in Europese en omringende wateren.

Nederland maakt hier al gebruik van voor het monitoren van de Noordzee. De dienst voorziet in satellietbeelden die door EMSA centraal worden ingekocht en beschikbaar worden gesteld aan de lidstaten. Deze lidstaten moeten zorgen voor een effectief opvolgingssysteem en terugkoppeling aan EMSA over de waarnemingen en gebruikte middelen.

Satellietopnames

Voor Nederland worden jaarlijks ongeveer 450 satellietopnames van de Noordzee gemaakt. Voor Caribisch Nederland verwachten we tussen de 200 en 300 satellietopnames per jaar te ontvangen. Deze beelden, die gebruik maken van synthetic aperture radar (SAR) techniek, worden grondig geanalyseerd op mogelijke verontreinigingen en de mogelijke dader. De Dutch Caribbean Coast Guard voert de verificatie van de meldingen uit.

Zij maken hiervoor gebruik van kustwachtvliegtuigen, helikopters en schepen. De operationele uitvoering is een samenwerking tussen de verschillende partijen waarbij de eilanden worden geïnformeerd als er maatregelen moeten worden genomen. Door gebruik te maken van deze geavanceerde satelliettechnologieën dragen we bij aan een schonere en veiligere zee in Caribisch Nederland.