Nieuwsbericht

Vullen Julianakanaal: hoe gaat dat in zijn werk?

Gepubliceerd op: 25 maart 2025, 11.31 uur

Na maanden van hard werken kunnen we beginnen met het vullen van het Julianakanaal. Donderdag 27 maart 2025 gaat de eerste druppel water er weer in. Hoe we dit precies doen, leggen we graag aan je uit.

Uiteindelijk moet er weer 2 miljard liter water in het drooggelegde stuk! We vullen het kanaal vanaf de tijdelijke dam bij Berg aan de Maas. Omwonenden hebben de afgelopen dagen al heel veel voorbereidende werkzaamheden kunnen waarnemen.

We voerden namelijk het materiaal voor de werkzaamheden deels aan via het water. In de haven van Stein zijn de spullen aan boord van een werkschip gehesen en naar de dam gebracht.

4 hevelleidingen

Het water wordt over de tijdelijke dam geleid middels 4 hevelleidingen. De leiding zuigt water aan door een vacuümpomp. Deze pomp zuigt alle lucht uit de leiding wat zorgt voor een onderdruk. Als een vacuüm is opgewekt, stroomt het water door de leiding heen zonder de hulp van een pomp.

De leidingen hebben een doorsnede van 1 m. Door middel van kleppen kunnen we het water reguleren. Op die manier kunnen we de doorstroming per leiding precies regelen.

Bodem beschermen

Om de nieuwe bodem extra te beschermen tegen de kracht van het water verstevigden we de bodem aan de noordzijde van de dam met beton. Ook plaatsten we daar 3 containers. 3 leidingen komen hier precies op uit. Je kunt het vergelijken met wasbakken waarboven een waterkraan hangt.

De containers zijn bedoeld om de kracht van het water te breken. Doordat het over de rand van de container stroomt, wordt de bodem van het kanaal beschermd tegen de waterdruk. De 4e leiding wordt pas ingezet Maas: verruiming Julianakanaalals de kanaalbodem volledig onder water staat. Hier is dus geen container voor nodig.

Gereed voor de toekomst

Als het kanaal weer gevuld is, beginnen we met het verwijderen van de pompinstallatie, de leidingen en de containers. En dan kan ook de tijdelijke dam afgebroken worden. Dit gebeurt vanaf de westzijde. Als de opening groot genoeg is, kan het 1e schip er half april weer doorheen.

Over het vullen van het Julianakanaal maakten we ook een animatie. Deze kun je hieronder bekijken.

Het vullen en openstellen van het Julianakanaal | Hoe doen we dat?

(Beeldtekst: Het vullen en openstellen van het Julianakanaal. Hoe doen we dat?) LEVENDIGE MUZIEK VOICE-OVER: Het verbreden en verdiepen van het Julianakanaal is bijna klaar. Meer dan tweehonderd mensen werkten hier dag in, dag uit aan het droogleggen van het kanaal, het plaatsen van bentonietmatten en het aanbrengen van grind en breukstenen. Een sterk staaltje waterbouw. Nu is het tijd om het water weer terug te laten lopen. 2 miljard liter. Dat doen we geleidelijk en beheerst, zodat de nieuwe stenen op de bodem en de oevers niet verschuiven. (Een animatie.) We beginnen met het bouwen van een pompinstallatie op de tijdelijke dam bij Berg aan de Maas. Vanaf hier voeren buizen het water terug naar het Julianakanaal. Eerst vullen we het kanaal wat langzamer met een klein laagje water. Hierdoor is de bodem extra beschermd. Anders zouden de stenen door de kracht van het water verschuiven. Hierna laten we het water iets harder erin stromen. Dit duurt ongeveer vijf dagen. Dan verwijderen we de pompinstallatie en starten we met het afbreken van de dam. Zodra de dam deels is verwijderd, kunnen er weer schepen door het Julianakanaal. Ook de sluis bij Born gaat dan weer open. Dat gebeurt in drie fases. Eerst de oostkolk, dan de middenkolk. De westkolk blijft voorlopig gesloten. Na dit uitdagende project is het Julianakanaal geschikt voor de grotere scheepvaart en klaar voor de toekomst. Een resultaat om trots op te zijn. (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? Kijk op rijkswaterstaat.nl/julianakanaal. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2025.)