Definitief plan vastgesteld voor verbetering Maasnatuur bij de Kleefse beek, Leijgraaf Arcen en Vorstermolenbeek
Het definitieve Projectbesluit voor deze 3 maatregelen in de gemeenten Gennep en Venlo ligt momenteel ter inzage. Specifiek gaat het om herinrichting van de monding van de Kleefse beek bij Heijen en de aanleg van kwelgeulen bij Arcen en Velden. Ook krijgt de Vorstermolenbeek een natuurimpuls.
In de loop van de tijd is door menselijk ingrijpen veel veranderd aan het rivierenlandschap. Dat kwam het waterleven niet ten goede. De maatregelen moeten er voor zorgen dat er weer ruimte komt voor natuurwaarden; meer leefgebied voor flora en fauna die thuishoren in de Maasuiterwaarden en -beken. Een belangrijke basis hiervoor is de Europese Kaderrichtlijn Water. Die richtlijn heeft als doel de kwaliteit van alle oppervlaktewateren in Europa te verbeteren en beschermen.
Terugkeer van kwelgeulen
Het deel van de Maas tussen Roermond en Mook wordt ook wel de Terrassenmaas genoemd. Dit verwijst naar het diep ingesleten dal, met aan de zijkanten omhoog lopende terrassen. Hier worden op verschillende plekken geïsoleerd liggende kwelgeulen teruggebracht, die vroeger een normaal verschijnsel waren. Dit zijn ondiepe watergangen die ontstaan doordat grondwater onderaan de terrassen naar boven komt (kwel genoemd). Dit watertype is grotendeels verdwenen, net als de bijbehorende flora en fauna.
Geul Leijgraaf Arcen
Ten noorden van Arcen in de gemeente Venlo worden 2 kwelgeulen aangelegd. Een duiker verbindt beide geulen met elkaar. Het zuivere kwelwater is vaak jarenlang onderweg geweest door de bodem en neemt onderweg mineralen op, wat bijzondere planten en dieren aantrekt. De geulen komen langs de Boerenhuizenlossing, die hiervoor deels wordt verlegd. Naast kwelnatuur ontstaat er in dit gebied ruimte voor de ontwikkeling van broekbos en soortenrijk riviergrasland.
Monding Vorstermolenbeek
Vele beken en lossingen stromen vanaf de hoge flanken naar de Maas. De plek waar beek en rivier elkaar ontmoeten, is belangrijk voor waterplanten en -dieren om zich te kunnen vestigen en voort te planten. Daarom wordt de monding van de Vorstermolenbeek bij Velden, ook in de gemeente Venlo, verdiept om de waterverbinding met de Maas te verbeteren.
Verder krijgt de beek een gevarieerde, licht slingerende loop en worden er pakketten dood hout onder water geplaatst, wat als een soort ‘rivierkoraal’ werkt. Ten zuidoosten van de beek wordt een kwelgeul aangelegd. Deze bestaat uit 2 delen, met elkaar verbonden door een duiker.
Monding Kleefse beek
Deze beekmonding in de gemeente Gennep wordt tussen de N271 en de Oude Maasarm Heijen met kleinschalige ingrepen natuurvriendelijker ingericht. De keien op de bodem en de beschoeiing in de oevers worden verwijderd, en de Kleefse beek krijgt een lichte meandering.
Ook hier worden pakketten dood hout in het water aangebracht. Een wijziging ten opzichte van het eerdere ontwerp is dat het beheerpad voor Waterschap Limburg ter hoogte van ‘de Smele’ niet aan de noordzijde, maar aan de zuidzijde van de beek komt.
Projectbesluit vastgesteld
Het Ontwerp-Projectbesluit heeft ter inzage gelegen van 4 december 2024 tot en met 14 januari 2025. Hierop zijn 2 zienswijzen ingediend. Deze zijn meegenomen bij het opstellen van het definitieve Projectbesluit, dat momenteel tot en met 13 mei 2025 ter inzage ligt. In deze periode is het mogelijk beroep in te stellen bij de Raad van State. U vindt het Projectbesluit op de website Platform Participatie, inclusief uitleg over de beroepsprocedure.
De documenten zijn ook in te zien op het Rijkswaterstaat-kantoor in Den Bosch (Magistratenlaan 82). Hiervoor kan een afspraak worden gemaakt via 088-7974300.
Vragen of meer informatie?
Voor vragen over de beroepsprocedure: neem contact op met de directie Participatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat via 070-456 96 07.
Voor inhoudelijke vragen over de maatregelen kunt u contact met ons opnemen of kijken op de website Samenwerken aan riviernatuur.