Nieuwsbericht

Definitief plan voor verbetering Maasnatuur bij Bokhoven, Hoenzadriel en Hedel vastgesteld

Gepubliceerd op: 9 april 2025, 10.38 uur

Rijkswaterstaat werkt al geruime tijd aan een ecologisch sterkere Maas. Langs de Benedenmaas staat het aanleggen van een meestromende nevengeul bij Bokhoven op het programma, evenals het 'ontstenen' van de rivieroever bij Hoenzadriel en Hedel. Het definitieve Projectbesluit voor deze 3 maatregelen is nu vastgesteld en ligt voor een laatste keer ter inzage.

Door de jaren heen is het Maaslandschap door menselijk ingrijpen flink veranderd, wat de waternatuur niet ten goede kwam. De maatregelen moeten zorgen voor nieuwe leefgebieden voor vissen, waterplanten en kleine waterdiertjes. Ze sluiten aan bij de Kaderrichtlijn Water, die zich richt op het verbeteren en beschermen van oppervlaktewater in heel Europa.

Benedenmaas

De Maas vanaf Lith staat bekend als de Benedenmaas, ook wel de Getijdenmaas genoemd. Hier werken eb en vloed nog een beetje door, waardoor het waterpeil dagelijks 20 tot 30 cm schommelt. Van oudsher horen rustig stromende nevengeulen thuis in dit gebied. Ten noordwesten van Bokhoven wordt zo’n geul teruggebracht in de uiterwaard, zodat de bijbehorende flora en fauna zich weer kunnen ontwikkelen. Een rivier met een grote variatie in soorten is weerbaarder tegen verstoringen zoals klimaatverandering of vervuiling.

Ondiepe oevers

Oorspronkelijk liepen de Maasoevers geleidelijk over van water naar land. Het ondiepe oeverwater bood jonge vissen bijvoorbeeld een veilige plek om op te groeien en naar voedsel te zoeken. Bij Hoenzadriel en Hedel wordt op 2 trajecten de stenen oeververdediging verwijderd, zodat natuurlijke processen als afkalving en aanzanding weer in zekere mate de ruimte krijgen. Dit volgt op de eerder in dit gebied uitgevoerde ontstening van de Maasoever in het kader van het ecologisch herstel.

Wat gaat er gebeuren?

  • Geul Bokhoven (gemeente ‘s-Hertogenbosch): ten noordwesten van het dorp komt een 1,6 km lange meestromende nevengeul, aan beide zijden direct aangesloten op de Maas. Onder de Veerweg wordt een duiker aangelegd, zodat de weg bruikbaar blijft.
  • Oever Casterens Hoeve (gemeente Maasdriel): tussen Hoenzadriel en de A2-brug over de Maas wordt 900 m oever natuurvriendelijk ingericht door zoveel mogelijk stenen te verwijderen, zowel boven als onder water.
  • Oever Benedenwaarden (gemeente Maasdriel): ook ten zuiden van Hedel verdwijnt op een traject van 400 m de stenen oeververdediging voor een natuurlijkere oever.

Projectbesluit ter inzage

Het Ontwerp-Projectbesluit lag van 4 december 2024 tot en met 14 januari 2025 ter inzage. Daarop zijn 8 zienswijzen ingediend. In de reactienota is te lezen hoe hiermee is omgegaan. De reactienota is een bijlage bij het definitieve Projectbesluit, dat tot en met dinsdag 20 mei 2025 online ter inzage ligt via Platform Participatie. In deze periode is beroep mogelijk bij de Raad van State. Op de website staat meer informatie over de beroepsprocedure.

De documenten zijn ook in te zien op het Rijkswaterstaat-kantoor in Den Bosch (Magistratenlaan 82). Een afspraak maken kan via 088-7974300.

Meer weten of vragen?

  • Over de beroepsprocedure: neem contact op met de directie Participatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat via 070-456 96 07
  • Over de maatregelen: neem contact met ons op of kijk op de website van Samenwerken aan riviernatuur